Aktualno

Palača Isusović Braichi u prvobitnom je stanju

Palača Isusović Braichi u prvobitnom je stanju

Palača Isusović Braichi ovih dana postala je tema dubrovačkog javnog života. Naime, u ulici Prijeko još prošlo ljeto u tijeku su bili radovi na spomenutoj građevini, koja je ovih dana dobila novo lice i naličje.

Upravo novo naličje uzburkalo je duhove pa se tako na društevnim mrežama vrlo brzo proširila fotografija koju prate navodi kako je riječ o devastaciji i falsificiranju Grada', no stvar bi mogla biti ipak malo drugačija.

Naime, projekt izvodi tvrtka Omega Engineering, na čijim stranicama stoji kako je to 'jedan od najljepših primjera renesansne stambene arhitekture Grada. Glavnim projektom rekonstrukcije predviđeno je obnavljanje građevine u postojećim gabaritima uz rekonstrukciju oblikovnih elemenata pročelja koji su se izgubili graditeljskim intervencijama tijekom vremena, a čiji su ostaci vidljivi na pročeljima u obliku otisaka konzola i zazidanih otvora te potvrđeni sondažnim ispitivanjima napravljenim u interijeru prije izrade novog projekta. Rekonstruiraju se vrata s bogato profiliranim balkonom na zapadnom pročelju drugog kata građevine, trifora i dvije monofore s balkonom na zapadnom pročelju trećeg kata građevine te kvadrifora s velikim ugaonim balkonom bogato profilirane balustrade na južnom pročelju trećeg kata.'  
Prema informacijama koje smo dobili od samog projektanta radova Željka Pekovića novi izgled ove palače, zapravo je vraćanje njezina izgleda u prvobitno stanje.
– Palača je napravljena onako kako je izgledala u 15. stoljeću – kaže Peković te dodaje kako je i snižena jedan kat.
– Bilo je veliko potkrovlje, ali to je poravnato i spušteno za jednu razinu – ističe on.
Još jedan od 'spornih' detalja je problematika lifta i gustjerne u ovomobjektu, no prema njegovim riječima, i tu su stvari 'čiste'.
– Lift postoji od početka radova, imamo dozvolu konzervatora za njega već pet godina – kaže on te dodaje kako u sklopu svakog objekta unutar gradske jezgre postoji gustjerna, te kako je ovdje ona uklopljena u radove.

Inače, ovu vrijednu nekretninu kupila je tvrtka Acquest registrirana za nekretnine i trgovinu, čiji su osnivači nizozemski državljani Florina Gerardine Bouwland i Wolter Van Vijik. Projekt rekonstrukcije i nadzor radi tvrtka tvrtka Omega engineering, a izvođač radova je Vodopija d.o.o.
Iz Konzervatorskog odjela u Dubrovniku dobili smo odgovor kako nije došlo do navedene
 

Lipanj 2012.
Konzervatori sve dozvolili
O ovom slučaju duList je pisao još prošle godine kada je na naš zahtjev stiglo i očitovanje konzervatora. Kako su tada napisali 'za predmetnu palaču izdana je suglasnost Konzervatorskog odjela u Dubrovniku sukladno mišljenju Stručno savjetodavnog povjerenstva Zavoda za obnovu Dubrovnika Tijekom radova pronađeni su materijalni dokazi o izvornoj visini građevine koja se ispoštovala. U sklopu redovitog konzervatorskog nadzora na predmetnoj građevini, dana 15. lipnja (2012. godine) bio je prisutan i glavni konzervator gospodin Miljenko Domjan, koji se suglasio sa tijekom radova.– istaknula je u svom odgovoru za duList tada pročelnica Žana Baća.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist