Hrvatska

Paket mjera Vlade težak je gotovo 21 milijardu kuna, a prema kome je usmjeren?

S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva, ponovo idemo sa snažnom intervencijom – danas je tijekom sjednice Vlade RH naglasio premiejr Andrej Plenković predstavivši paket mjera za pomoć građanima, tvrtkama, javnom sektoru i nevladinim udrugama. Paket je težak gotovo 21 milijardu kuna i usmjeren je prema onima kojima je, kako je naglasio dana, pomoć najpotrebnija. Uz predstavljanje pomoći bila je prikazana i prezentacija koju donosi Index.hr.

Kućanstva će, prema vladinom paketu, od 1. listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0.52 kune po kilovatsatu, a iznad te potrošnje 1.76 eura.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača, koji troše više od 2.5 gigavata, a plaćat će 250 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci.

Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedne 1.1 milijun kuna, a premijer je najavio da će vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Ograničava se i cijena drveta koje ljudi koriste za ogrjev te ukapljenog naftnog plina (propan butan).

Ograničava se i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Jesenski paket mjera za zaštitu građana i poduzeća

 

Pročitajte još

Na tržištu vina otkriveno čak sedam ‘lažnjaka’

Dulist

OBNOVA FLOTE DO 2026. Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines kupuje šest novih zrakoplova

Dulist

GORIVO POSKUPLJUJE Koje će nas cijene dočekati sutra na benzinskim stanicama?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija