Hrvatska

Paket mjera Vlade težak je gotovo 21 milijardu kuna, a prema kome je usmjeren?

Paket mjera Vlade težak je gotovo 21 milijardu kuna, a prema kome je usmjeren?

S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva, ponovo idemo sa snažnom intervencijom – danas je tijekom sjednice Vlade RH naglasio premiejr Andrej Plenković predstavivši paket mjera za pomoć građanima, tvrtkama, javnom sektoru i nevladinim udrugama. Paket je težak gotovo 21 milijardu kuna i usmjeren je prema onima kojima je, kako je naglasio dana, pomoć najpotrebnija. Uz predstavljanje pomoći bila je prikazana i prezentacija koju donosi Index.hr.

Kućanstva će, prema vladinom paketu, od 1. listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0.52 kune po kilovatsatu, a iznad te potrošnje 1.76 eura.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača, koji troše više od 2.5 gigavata, a plaćat će 250 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci.

Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Kod toplinske energije, za 160 tisuća kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima, što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedne 1.1 milijun kuna, a premijer je najavio da će vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Ograničava se i cijena drveta koje ljudi koriste za ogrjev te ukapljenog naftnog plina (propan butan).

Ograničava se i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda.

Jesenski paket mjera za zaštitu građana i poduzeća

 

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist