Aktualno

Padaju ustavne promjene

Sabor

– Situacija nije zrela da se izglasaju ustavne promjene – smatraju HDSSB-ovci koji misle da su one nužne, ali ne na ovaj način te će zbog toga Glavnom odboru stranke predložiti da se rasprava o ustavnim promjenama odgodi za 15. siječnja iduće godine i to predložiti Saboru.

HDSSB u petak neće glasati za ustavne promjene. Jasno je to poručio predsjednik Vladimir Šišljagić i predsjednik Kluba zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru Josip Salapić, piše Vecernji.hr

– Situacija nije zrela da se izglasaju ustavne promjene – smatraju HDSSB-ovci koji misle da su one nužne, ali ne na ovaj način te će zbog toga Glavnom odboru stranke predložiti da se rasprava o ustavnim promjenama odgodi za 15. siječnja iduće godine i to predložiti Saboru.
"Nema bjanko ruku zastupnika HDSSB-a"

– Govorili smo da nema bjanko ruku zastupnika HDSSB-a u Saboru te kako naši glasovi ovise isključivo o sadržaju ustavnih promjena. Nema nikakve trgovine, šaputanja, zaplotnjačkih dogovora ili unaprijed danih jamstava Milanoviću, Leki… Nikakav pritisak, bio od USKOK-a, POSKOK-a, raznoraznih Bajića, Cvitana i ostalih ne mogu utjecati na bilo kakva kompromisna rješenja na koja bismo pristali, a da ona ne štete nacionalnim interesima – objasnio je Šišljagić.

HDSSB-ovci žele dati doprinos promjenama koje će otvoriti put, kako kažu, boljitku države i građana, a protiv stvaranja preduvjeta koji jamče samo veća prava vladajućoj oligarhiji. – Jasno je da Kukuriku koalicija u ovome ima skrivene motive, a mi u tome ne želimo sudjelovati. Tek kada se uvjerimo da su promjene za dobrobit građana, podići ćemo ruku – poručio je prvi HDSSB-ovac.
"Referendum izaziva najveće dvojbe"

Smatraju da se do 15. siječnja može provesti kvalitetna rasprava i razjasniti dvojba od takozvanog lex Perković, preko pitanja referenduma i manjinskih prava te do novog teritorijalnog ustroja Hrvatske. Njihov je cilj, rekli su, regionalizacija jer se radikalno mora smanjiti broj županija što najmanje odgovara HDZ-ovim županima, kojih je najviše.

– Zalažemo se da se ustavno precizira nemogućnost zastare za teška kaznena djela. Podržavamo i donošenje lustracijskog zakona. Referendum izaziva najveće dvojbe jer se uporno traži poveznica između inicijative za referendum o ćirilici u Vukovaru i promjena ustavnih odredbi o referendumu. Prijedlozi promjena nisu dovoljno jasni osobito glede postotka izlaznosti i prihvaćenosti, stoga bi današnji prijedlog bio sumrak demokracije i zacementirao bi položaj vladajuće oligarhije – objasnili su u HDSSB-u.

U stranci su svjesni da će sada uslijediti novi napadi te da im, kako su rekli, Josipović neće oprostiti što su možda razotkrili njegov tajni dogovor s Milanovićem.
– Karamarkovi jurišnici nas već napadaju i traže alibi za svoj očaj i dezorijentiranost. Očekujemo dirigirane napade SDP-ovih satelita jer smo onemogućili njihove planove – poručio je Šišljagić te dodao da im nije jasno zašto nisu pozvani na saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav jer bi već tada upozorili na nelogičnosti prijedloga.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist