Hrvatska

Padaju potrošačke cijene na godišnjoj razini

Butiga trgovina

Prema posljednjim podacima DZS-a u svibnju je četvrti mjesec za redom zabilježen pad potrošačkih cijena na godišnjoj razini. Godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju je iznosila -0,2 posto što je usporavanje godišnje stope pada u odnosu na mjesec ranije (u travnju -0,5posto). U odnosu na travanj potrošačke su cijene bile više za 0,2 posto.

Negativnoj godišnjoj stopi rasta potrošačkih cijena najviše je pridonio pad u kategoriji prehrane i bezalkoholnih pića (-3,6 posto) koja u strukturi potrošačke košarice čine udio od gotovo 30 posto. Pri tome su cijene prehrane pale za 3,8 posto od čega su cijene povrća zabilježile najznačajniji pad (-16,0 posto) dok je i većina ostalih sastavnica košarice prehrambenih proizvoda ostvarila pad, a ponajviše ulja i masti (-15,5 posto) i voće (-7,9 posto) dok su cijene ribe nastavile s godišnjim rastom cijena (+2,1 posto). Cijene odjeće i obuće bile su za 4,8 posto niže u odnosu na svibanj 2013. godine. Godišnji je pad zabilježen i u ostalim kategorijama, izuzev kategorija alkoholna pića i duhan koja u svibnju bilježi godišnji rast cijena od 9,7 posto te kategorije stanovanje, voda, energija, plin i druga goriva, kategorija zdravstvo te kategorija promet koje redom bilježe godišnji rast cijena u svibnju od 2,0 posto, 1,4 posto odnosno 2,9 posto.

Iako su potrošačke cijene na godišnjoj razini zabilježile pad i četvrti uzastopni mjesec iščezavanjem učinka baznog razdoblja godišnja stopa inflacije polako izlazi iz negativnog teritorija. Ipak inflatorni pritisci ostaju prigušeni uslijed slabe domaće potražnje i izostanka pritisaka s inozemnih robnih tržišta. S druge strane povećanje trošarina na gorivo i namete telekomunikacijskim tvrtkama utjecat će na povećanje cijena u nastavku godine, a ne isključujemo mogućnost prelijevanja navedenog učinka i na ostale cijene. Međutim, iako ce druga polovica godine donijeti rast cijena, one će na godišnjoj razini ipak biti na nižim razinama nego u 2013. godini.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist