Zanimljivosti

Označena Ulica don Marina Beusana

marina beusana zupa 02

U Župi dubrovačkoj, na skretanju za Getro, osvanula je nedavno ploča s oznakom ulice Don Marina Beusana. Podsjetimo, jedna je to od niz ulica kojima su Župljani odlučili počastiti zaslužne hrvatske i župske pojedince, a o čemu je duList već pisao.

Ulica don Marina Beusana zapravo je put od D8 do kuće F. Knego, a ostatak ulica pročitajte ovdje.

Tko je bio don Marin Beusan?

Don Marin Beusan, rođen u Žitkovićima 1830. godine, od oca Ilije i majke Mare r. Klokoč. Umro u Dubrovniku 1911. godine. Završio vjerske škole i postao svećenik, pa kao župnik bio u mnogim župama, tako i župnik u crkvi Marije Mandaljene. Zapamćen kao nositelj napretka rodnog kraja te se zauzimao oko oboljelih od kolere. Podučavao pastvu kako se čuvati od te teške bolesti koja je harala Župom 1867. godine. Veliki domoljub i propagator hrvatskog jezika i promicatelj domoljubnih ideja.

U vrijeme župnikovanja Don Marina u župi Mandaljena, u Župu je došao i privremeno živio i radio veliki češki slikar Jaroslav Čermak. Slikar Čermak i don Marin upoznaše se i sprijateljiše. Kad bi slikar Čermak slikao, don Marin bi stao, gledao i proučavao kako slikar slika i onda se sam odlučio slikati uz poduku Čermaka. Kada je Čermak otputovao iz Župe 1865. godine, ostavio je don Marina vrsno upućena u slikarstvo. Za obnovljenu crkvu na Dupcu don Marin je naslikao oltarnu sliku Gospe od zdravlja, a slici je dao domaća oblilježja.

Gospin lik izradio je prema susjedi, župki Kati Klešković iz Mandaljene, a Isusa prema sinu joj Pasku. Ova slika nalazi se kao oltarna slika u crkvi Gospe od obrane. Don Marin je naslikao više slika, a jedna se nalazi u crkvi Navještenja na Nuncijati. Kad se spominje slikar Jaroslav Čermak koji je živio i radio u Mandaljeni ne bi se smjelo zaboraviti ni na njegova učenika i prijatelja svećenika slikara don Marina Beusana i na njegovu uspomenu u Župi imenovati njegovim imenom jednu ulicu.

Pročitajte još

ŠTO RADITI U SLUČAJU PUKNUĆA GUME U VOŽNJI? Odmjereno kočiti i ne raditi nagle pokrete

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1947. Rođena književnica Tereza Buconić Gović

Dulist

NA ŠIPANU Treća međunarodna radionica o očuvanju kulturne i prirodne baštine

Dulist