Županija

Oživljavanje Ćira kroz biciklističku stazu

Oživljavanje Ćira kroz biciklističku stazu

“Bicikliranje kroz prošlost – revitalizacija stare uskotračne željeznice ĆIRO” novi je EU projekt odobren u sklopu IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013. i to među prvima na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Nositelj projekta na razini županije je Općina Konavle dok su ostali hrvatski partneri Turistička zajednica Općine Konavle i Regionalna razvojna agencija DUNEA koja je bila zadužena za prijavu projekta. Vodeći partner u BiH je Javno poduzeće Vjetrenica – Popovo polje.

Projekt traje 24 mjeseca, ukupna vrijednost mu je 643.266,42 eura, a proračun hrvatskih partnera iznosi 292.605,95 eura, od čega je 83,85% bespovratnih sredstava sufinancirano kroz EU fodnove.

– Riječ je o projektu kojim nastavljamo aktivnosti na razvoju ruralnih područja naše županije, s naglaskom na ruralni turizam, a ovim projektom Konavle će dobiti dodatnu ponudu i nadogradnju na postojeće turističke sadržaje – rekla je na današnjoj konferenciji za novinare direktorica DUNEA-e Melanija Milić.

Opći cilj projekta je doprinijeti povezivanju prekograničnog područja županije i Hercegovine putem uspostave nove zajedničke turističke ponude. Projektom je predviđena revitalizacija trase stare uskotračne željeznice kao biciklističke staze koja će imati ulogu svojevrsnog “muzeja na otvorenom” posvećenog prošlosti “Ćira”.

Zamjenik načelnika Općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako će se provedbom projekta od daljnjeg propadanja očuvati ova izuzetna trasa, a rezultatima doprinjeti bogatijoj turističkoj ponudi. Naime, očekuje se da će do završetka trajanja projekta na području Konavala 8 km staze biti spremno za bicikliranje i pješačenje.

Kako je pojasnio viši stručni suradnik u DUNEA-i Bruno Bebić, uključeni su radovi postavljanja signalizacije, rasvjete i novih odmarališta duž nove biciklističke staze na njezinim najatraktivnijim lokacijama. Nadalje, predviđene su i aktivnosti korištenja same staze kao nove turističke ponude i to jačanjem kapaciteta lokalnih dionika putem radionica, studijske posjete drugim sličnim uspješnim projektima, organiziranjem promotivnih utrka duž staze, kao i nabavka bicikala koji bi bili na raspolaganju krajnjim korisnicima staze (biciklisti, turisti, lokalno stanovništvo).

Kako bi staza odgovarala zahtjevima modernog doba predviđena je i uspostava sustava QR kodova i GPS mapiranje što će krajnjem korisniku omogućiti da se detaljno upozna s prošlošću željeznice putem vlastitog mobilnog uređaja.

Pročitajte još

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist

VELIKI DOGAĐAJ ZA PELJEŠAC I OTOČANE Korčulani dobili CT uređaj u Domu zdravlja Korčula

Dulist

Županija predala na korištenje prostor Centra za djecu s poteškoćama u razvoju

Dulist