Kultura

OVOG ČETVRTKA Predstavlja se ‘Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život’

OVOG ČETVRTKA Predstavlja se 'Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život'

U četvrtak, 18. kolovoza u 19 sati u Kući Bukovac će se održati predstavljanje web-platforme Muzeja i galerija Konavala ‘Autobiografija Vlaha Bukovca – Moj život’. U arhivi Kuće Bukovac nalazi se više autobiografskih tekstova Vlaha Bukovca.

Slikar je autobiografiju, na nagovor kćerke Jelice, počeo pisati u Pragu za vrijeme Prvog svjetskog rata, a dovršena je u prvoj polovici 1918. godine. Pisao ju je u suton života za svoju obitelj na temelju ranijih bilješki, kako bi otrgnuo zaboravu nevjerojatne epizode burnog životnog puta obilježenog dalekim putovanjima i neuobičajenim doživljajima.

Pročitavši Bukovčev rukopis, prijatelji književnici su ga ohrabrili da izda knjigu o svom životu. Prvu redakturu izvornog rukopisa napravio je Božo Lovrić (1881.–1953.), a drugu Ivo Vojnović (1857.–1929.). Tiskano izdanje, za kojeg je Vojnović napisao predgovor, objavljeno je po prvi put pod naslovom Moj život u izdanju Književnog juga u Zagrebu potkraj 1918. godine.

Više o nastanku rukopisa, tiskanim izdanjima, web-platformi, ali i mogućnostima ovog digitalnog izdanja saznajte na predavanju u četvrtak, koje će predstaviti kustosica Jelena Beželj. Predavanje je organizirano u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist