Županija

Ovo su ovogodišnji županijski laureati!

Ovo su ovogodišnji županijski laureati!

Na Županijskoj skupštini donesena je odluka o dodjeli javnih priznanja Dubrovačko-neretvanske županije, povodom Dana Županije i blagdana sv. Leopolda Bogdana Mandića. Nagrada za životno djelo dodijelit će se Janesu Vlašiću. Nagrade za iznimna postignuća dodijelit će se dr. Nadi Marković, Asji Perčić, Hrvatskoj glazbenoj scenskoj udruzi ‘Petar Milat’ i Rukometnom klubu Metković – Mehanika. Nagrade za doprinos ugledu i promociji DNŽ u zemlji i svijetu u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijelit će se Spasu Krajančiću i Vatroslavu Vugdeliji.

Janes Vlašić
Janes Vlašić je rođen u Veloj Luci 7. 3. 1952. godine i već je s 11 godina postao dijelom mjesne kulturno glazbene scene kao član Narodne glazbe. Od 1969. počinje intenzivno sudjelovati u pjevačkom životu Vele Luke. Ispočetka kao član zborova i klapa, a poslije i kao njihov predvodnik.
Pjevao je, ali i vodio brojne klape te se tijekom godina profilirao kao vrstan klapski stručnjak, aranžer i voditelj izvan granica mjesta i otoka. Vlašić je već sada u Veloj Luci postao sinonimom za klapsko pjevanje. Janes Vlašić danas je voditelj 9 klapa, i to: muške klape Ošjak – Vela Luka, Rikordo – Blato i Fumari- Lastovo, zatim ženske klape Divna – Trpanj, Nava – Orebić, Kanela – Blato i Ladesta – Lastovo i na kraju mješovite klape FD Kumpanija – Vela Luka i Geta – Orebić.
Danas se iza njegovog rada u Veloj Luci broji 29 nagrada na domaćim te 9 na međunarodnim festivalima. Sveukupno je sa klapama na raznim festivalima u zemlji i svijetu (Veroni, Pragu, Barceloni, Perastu … ) u 40-tak godina pobrao čak 105 nagrada. Snimio je preko 700 pjesama, a u posljednjih deset godina sa veloluškim klapama snimio je devet nosača zvuka. Osim u Hrvatskoj pjevao je diljem svijeta. Čak triput je pjevao i pred papom Ivanom Pavlom II. i pritom je uvijek doprinosio i promovirao ime mjesta, otoka, županije i Republike Hrvatske.

Dr. Nada Marković
Liječnica Nada Marković rođena je 21. kolovoza 1961. godine. Kao pedijatrica zaposlena je u Domu zdravlja Dubrovnik od 2006. godine, te već punih 17 godina predano radi i brine se za naše najmanje pacijente. Trenutno radi u pedijatrijskoj ordinaciji na Grudi i redovno skrbi za preko 1600 malih pacijenata, ali broj roditelja i djece s kojima se doktorica susreće i o kojima se brine znatno je veći jer redovito zamjenjuje druge pedijatre koji su na godišnjem odmoru ili bolovanju, na području Mokošice, Dubrovnika i Župe dubrovačke.
Svih godina rada doktorica Nada Marković svoj je posao obavljala stručno, nesebično i nadasve empatično te je sinonim za mir, sigurnost i zaštitu obitelji čija su joj djeca povjerena.
Doktorica Nada Marković je za svoj rad 2021. godine dobila Godišnju nagradu Općine Konavle, a ove godine potporu prijedlogu za Nagradu županije su dali i načelnici Općina o čijim se najmanjim pacijentima doktorica Nada Marković brinula u proteklom razdoblju.

Asja Perčić
Asja Perčić rođena ja 29.10.1948. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završila je u Vignju, Korčuli i Zagrebu. Po završetku srednje škole zapošljava se sezonski u HTP Orebić,a zatim u HTP Korčula. Nakon 18 mjeseci ponovno prelazi u HTP Orebić gdje radi 33 godine. Godine 1970. aktivno se uključuje u rad tadašnjeg Općinskog društvu Crvenog križa Korčula koji djeluje na području tadašnje općine Korčula, u čijem sastavu je bila i sadašnja općina Orebić. Od tada sudjeluje u svim aktivnostima Crvenog križa koje se provode na području općine Orebić, a 2008. godine izabrana je za člana Skupštine, potom Odbora Gradskog društva Crvenog križa Korčula te za potpredsjednicu Društva. Godine 2017. izabrana je za predsjednicu Zajednice udruge društava Crvenog križa Dubrovačko- neretvanske županije.
Za vrijeme Domovinskog rata pomagala je izbjeglicama koje su bili smješteni u hotelu Komodor- Perna. Dvije godine je bila zaposlenik navedenog hotela te je zajedno s ostalim zaposlenicima i članovima Crvenog križa skrbila o njima. Po završetku Domovinskog rata nastavila je volonti rati u svim akcijama Gradskog društva Crvenog križa Korčula.
U novije vrijeme pomagala je u raznim humanitarnim akcijama, a međuostalim je jedna od osnivačica Lige protiv raka Korčula – Pelješac.

Hrvatska glazbena scenska udruga „Petar Milat“
KUD-a „Petar Milat”, osnovan je 24.travnja 1921. godine i od tada do do danas aktivno djeluje u svim sferama umjetnosti i kulture. Unutar svih odjeljenja od dana osnutka pa sve do danas (više od 100 godina amaterskog rada) važno je istaknuti da je nekoliko tisuća članova sudjelovalo u radu i na taj su način svi oni pridonijeli obogaćivanju kulturnog života u Blatu. Zahvaljujući radu i djelovanju ove Udruge kod mještana Blata stvarala se i razvijala kulturna potreba, prvenstveno za folklornu i kazališnu umjetnost. Proteklu godinu Udruga je organizirala brojna događanja: književne večeri, recitale, dramske izvedbe te izložbe. Između ostalog, u kolovozu je organiziran recital u spomen na Momčila Popadića te postavljena spomen-ploču kao vječni trag i sjećanje na velikog blatskog pjesnika i novinara.
Također, 2022. godine u suradnji s Narodnom knjižnicom Blato, HGSU “Petar Milat” kao nakladnik tiska zbirku poezije pok. lvane Burić ”Otok, rosa, suton” koja je predstavljena u Blatu i u Splitu u Gradskoj knjižnici Marka Marulića.

Rukometni klub Metković – Mehanika
Rukometni klub Metković-Mehanika osnovan je 1963. godine i kroz cijelo vrijeme svoga djelovanja ostvarivao je vrhunske rezultate na državnom nivou. Klub je iznjedrio veliki broj vrhunskih igrača koji su ostvarivali, a i dalje ostvaruju vrhunske rezultate u klupskim i reprezentativnim natjecanjima.
Sama škola rukometa u okviru kluba uvijek je bila baza talentiranih igrača koji su tvorili seniorsku momčad pa nije bilo potrebe za velikim brojem igrača „sa strane”. U nizu uzrasnih kategorija rade licencirani treneri u izuzetno kvalitetnim uvjetima sa podrškom istinskih entuzijasta koji vode klub.
Sva ta ozbiljnost konačno je rezultirala povratkom kluba u najveći rang ligaškog natjecanja PAKET 24 Premijer ligu i to nakon 13 godina niže ligaškog statusa.

Spaso Krajančić
Spaso Krajančić rođen je 26.svibnja 1938. godine u Čari na otoku Korčuli. U svojim dječačkim danima pokazivao je interes za pjevanje i sviranje pa su ga roditelji 1960. godine usmjerili na daljnje školovanje u Makarsku gdje je kod prof. Ive Dominisa završio glazbenu školu. Po završetku školovanja 1962. godine Spaso Krajančić se vraća u Čaru te tada preuzima mjesto voditelja Glazbene udruge Cmomiri-Čara te se aktivno uključuje u kulturni život Čare.
Glazbena udruga Cmomiri osnovana je davne 1953.godine te ove godine slavi 70. godina svoga rada i djelovanja što ovom prijedlogu za nagradu daje posebnu notu.
Spaso Krajančić se priključio kao svirač u Glazbenu udruga 1954.godine kada je imao 16 godina, a kasnije je vodio Glazbenu udrugu Cmomiri-Čara od 1962. do 2004. godine kao kapelnik i aktivni svirač koji djeluje i svira do današnjeg dana. Kroz njegovo vođenje Glazbene udruge prošlo je preko 180 učenika tj .svirača koje je izučio i koji su neki i danas još uvijek aktivni kao svirači u udruzi.
Početkom 1991. godine Spaso Krajančić zajedno sa ostalim mještanima ponovno pokreće i obnavlja Viteško udruženje Kumpanija Čara te se aktivno uključuje u podrčavanje mladih plesu od boja te starinskom plesu „Tanac”. Grad Korčula mu je 2019.godine dodijelio nagradu Grada Korčule za životno djelo.

Vatroslav Vugdelija
Vatroslav Vugdelija, rođen 17.siječnja 1964.god. u Sinju. Osnovnu školu završio je u Otoku, srednju školu u Franjevačkoj gimnaziji u Sinju. Studirao je Teologiju i Filozofiju u Makarskoj i u Zagrebu, a specijalizirao je patrologiju u Rimu u Italiji. Doškolovao se za zvanje socijalnog radnika u Mostaru u BiH. Diplomirani je teolog, magistar patrologije i dipl. socijalni radnik. Već dvadeset godina je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Metković, sada Područnog ureda Metković Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Prethodno je radio u Zagrebu kao odgajatelj u Domu za djecu i mlade, pa u Metkoviću kao ravnatelj Centra za radnu terapiju i rehabilitaciju „Nada” za djecu s teškoćama. Bio je predsjednik Gradske glazbe Metković, Društva za kulturu demokracije i udruge za pomoć osobama starije životne dobi Udruga Otac Ante Gabrić čiji je i suosnivač. Suosnivač je i Udruge Prijatelj za osobe s invaliditetom kao i osnivač Kluba liječenih ovisnika o kocki. Organizator je i sudionik raznih humanitarnih i kulturnih akcija. Dobitnik je nagrade Grada Metkovića, Sv.Ilija. za doprinos i razvoj socijalne skrbi u Metkoviću 2017. godine, a 2014. dobio je nagradu Srebrni mikrofon Hrvatske udruge radija i novina za emisiju Glasne Misli koju je uređivao i vodio od 2008.god. do 2020.godine. Godine 2019. izdao je i knjigu Glasne misli.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist