Hrvatska

Ovo su najpopularniji studiji! Lani je na prvom mjestu bila logopedija, a ove godine…

Ovo su najpopularniji studiji! Lani je na prvom mjestu bila logopedija, a ove godine...

Pravo upisa na neki od studijskih programa u ljetnom upisnom roku za upis u akademsku godinu 2022./2023. ostvarilo je 25 625 kandidata i kandidatkinja, pokazale su konačne rang-liste objavljene u ponedjeljak, 18. srpnja 2022. godine na mrežnoj stranici postani-student.hr. U odnosu na prošlu godinu, pravo upisa ostvarilo je 778 kandidata manje.

Ukupno 30 528 prijavljenih kandidata moglo je birati između 908 studijskih programa. Najveći je interes (uzevši u obzir omjer broja prvih izbora i kvote) za bio za studijski program izobrazbe trenera – smjer ‘Kondicijska priprema sportaša’ na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iza njega slijede, Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Sestrinstvo (izvanredni; Zdravstveno veleučilište u Zagrebu) te Primaljstvo (Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci). Prošle je godine na prvom mjestu bio studij Logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, objavio je AZVO.

Najveći broj prijava prvog izbora imali su sljedeći studiji: Poslovna ekonomija (Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Medicina (Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Poslovna ekonomija (stručni, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Pravo (Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Gledajući srednjoškolski uspjeh, visoka učilišta s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta u Osijeku i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Gledajući uspjeh na ispitu državne mature iz matematike (viša razina), studijski programi s najvišim prosjekom riješenosti ispita su: Elektrotehnika i informacijska tehnologija i Računarstvo (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Matematika (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Medicinska biokemija (Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Molekularna biologija (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Fizika; smjer: istraživački (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

Gledajući uspjeh na ispitu državne mature iz hrvatskog jezika (viša razina), studijski programi s najvišim prosjekom riješenosti ispita su: Logopedija (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Psihologija (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Medicinska biokemija (Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), Molekularna biologija (Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i Logopedija (Sveučilište u Rijeci).

Nakon objave konačnih rang-listi u ljetnom upisnom roku ostalo je slobodno 14 056 mjesta.

Kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa, mogu se prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 21. srpnja i trajat će do 19. rujna 2022. godine kada će biti objavljene i konačne rang-liste.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist