Grad

Ovo je stav Koordinacije braniteljskih udruga o Muzeju Domovinskog rata

Ovo je stav Koordinacije braniteljskih udruga o Muzeju Domovinskog rata

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata odlučila se, povodom učestalih novinskih članaka o statusu tvrđave Imperial i Muzeju Domovinskog rata na Srđu, očitovati o ovoj temi.

Ističu kako je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković u dva navrata pozvao predstavnike braniteljskih udruga na radni sastanak kako bi ih se upoznalo s idejnim projektom obnove tvrđave Imperijal i predloženim rješenjem lokacije muzeja Domovinskog rata.

Nakon prvoga sastanka gdje je projektant investitora detaljno obrazložio razloge predloženog premještanja muzeja u zapadni bastion, a koji su tehničke prirode, predsjednik Gradskog vijeća je od svih gradskih udruga zatražio pismeno očitovanje.

Stav je usuglašen na sastanku Koordinacije, a dopis s potpisima predstavnika udruga poslan je Matu Frankoviću:

-Dana 13. listopada 2015. godine, u prostorijama ZU HVIDR-a Dubrovačko-neretvanske županije održan je sastanak Koordinacije braniteljskih udruga koje djeluju na području Grada Dubrovnika. Na sastanku smo razmatrali prijedlog rješenja rekonstrukcije tvrđave Imperijal s naglaskom na poziciju muzeja Domovinskog rata, oslanjajući se na objašnjenja investitora i projektanta vezano za izmještanje muzeja iz same tvrđave.
Smatramo navedeni prijedlog djelomično neprihvatljivim, te stoga predlažemo svoje zahtjeve koje smo jednoglasno utvrdili:
Suglasni smo s planiranim izmještanjem Muzeja Domovinskog rata u zapadni bastion, uvažavajući objašnjenje projektanta, ali nakon rješavanja spornih imovinsko-pravnih odnosa investitora i OiV d.o.o.i to pod uvjetom da se za potrebe muzeja dodjeli cijela etaža zapadnog bastiona gdje je muzej inače po idejnom projektu i predviđen.
Da se u tvrđavi Imperijal za potrebe Muzeja Domovinskog rata dodjele dvije lođe na zapadnoj strani umjesto jedne kako je predviđeno idejnim projektom.

Prihvaćamo prijedlog investitora za prostor u podrumu zapadnog bastiona, da bude dodijeljen Muzeju Domovinskog rata za potrebe depoa – skladišta. Inzistiramo da se svi građevinski radovi oko tvrđave Imperijal i bastiona obavljaju istovremeno, a nikako parcijalno. Zahtijevamo da Grad Dubrovnik u suradnji sa investitorom iznađe privremeno rješenje za postav Muzeja Domovinskog rata dok budu trajali radovi na rekonstrukciji tvrđave Imperijal i bastiona.
Smatramo da bi Grad Dubrovnik trebao odrediti krajnji rok završetka radova na rekonstrukciji tvrđave Imperijal i useljenju postave muzeja u predviđeni prostor kako smo tražili – dopis je upućen Frankoviću.

-Nakon toga predsjednik Gradskog vijeća ponovno je sazvao sastanak u gradskoj vijećnici s investitorima i predstavnicima braniteljskih udruga na kojem se ponovno raspravljalo o prijedlozima braniteljskih udruga i mišljenju investitora – koncesionara. Moramo reći da je koncesionar – investitor uvažio sve naše zahtjeve i primjedbe osim stavke gdje su tražene dvije lođe u središnjem dijelu tvrđave, a ponuđena je samo jedna. Napominjemo da i dalje inzistiramo na ispunjavanju naših zahtjeva u cijelosti, a što je i u međuvremenu i usuglašeno s investitorom.

Pri donošenju ovakve odluke vodili smo se nekim bitnim pitanjima, a ne politikom i političkim stavovima pojedinaca ili stranaka, gledajući da se nakon dvadeset i više godina konačno našao netko tko je spreman uložiti ogromna sredstva u uređenje same tvrđave Imperijal, jer do sada takvih na našu žalost nije bilo.
Samim uređenjem tvrđave vjerujemo da će konačno u adekvatnim prostorima zaživjeti i muzej Domovinskog rata na ponos svim braniteljima i građanima grada Dubrovnika i svim onima koji dođu posjetiti Dubrovnik. Smatramo da svaka udruga ima pravo iznijeti svoje mišljenje i stav, a Gradsko vijeće će u konačnici kao predstavnici svih građana Dubrovnika donijeti konačnu odluku i rješenje – priopćenje je Koordinacije Udruga.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist