Zanimljivosti

Ove srijede započinje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021.

Ove srijede započinje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021.

Otvaranjem javnog glasovanja za izbor pobjednika natjecanja u srijedu, 1. rujna započinje ovogodišnje nacionalno natjecanje Hrvatsko stablo 2021. godine. Za titulu Hrvatskog stabla 2021. godine natjecat će se 13 kandidata, a samo jedan će imati priliku predstavljati Republiku Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine.

Ovogodišnji kandidati su:
1. Bricin hrast (hrast lužnjak – Quercus robur) iz Parka prirode Lonjsko polje;
2. Prijatelj (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) s otoka Krka;
3. Stoljetni div u srcu Slavonije (mamutovac – Sequoia gigantea) iz Slatine;
4. Posljednja dama podgoračkog perivoja (javorolisna platana – Platanus x acerifolia) iz Podgorača;
5. Kapelica (golema tuja – Thuja plicata) iz Arboretuma Opeka;
6. Čempres Ruđera Boškovića (obični čempres – Cupressus sempervirens) iz Mlina;
7. Konavoski platan u Pridvorju (platana – Platanus sp.) iz Pridvorja;
8. Papučki stari hrast (hrast kitnjak – Quercus petraea) iz Parka prirode Papuk;
9. Majkovski gorostasni dub (hrast medunac (dub) – Quercus pubescens) iz Majkova;
10. Brijunska stara maslina (maslina – Olea europaea) iz Nacionalnog parka Brijuni;
11. Stara majka (velelisna lipa – Tilia platyphyllos) iz Općine Lokve;
12. Vječni bagrem (bagrem – Robinia pseudoacacia) iz Pačetina;
13. Čuvar samostanskog hlada – čempres u vrtu hvarskog franjevačkog samostana (čempres – Cupressus sempervirens var. horizontalis) s otoka Hvara.

Glasovanje za Hrvatsko stablo 2021. godine započinje u srijedu, 1. rujna 2021. godine i trajat će do 30. rujna 2021. godine. Glasovati se može za jednog kandidata putem službene stranice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine (Tree of the year) u ime Republike Hrvatske nominirat će pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine na natjecanje za Europsko stablo 2022. godine. Natjecanje Stablo godine, kako na nacionalnoj tako i na europskoj razini, iz godine u godinu poprima sve veće razmjere što se tiče broja sudionika, ali i glasača. Pobjednik natjecanja Europsko stablo godine simbolično se proglašava ususret Svjetskom danu šuma 21. ožujka svake godine. Ceremonija proglašenja tradicionalno se održava svake godine u Bruxellesu.

Cilj natjecanja Stablo godine (Tree of the year) je promocija bioraznolikosti i prirodnih bogatstava diljem Europe. Natjecanjem se nastoje promicati pojedinačna stabla i njihovo značenje u prirodnoj i kulturnoj baštini ljudi koji o njima skrbe, a koja iziskuju našu brigu i zaštitu u budućnosti. Temelj ovog natjecanja je priča o samom stablu kojom se prikazuje važnost stabala za lokalnu zajednicu i njihova povezanost sa stanovnicima toga kraja. Svrha je u konačnici podići svijest javnosti o potrebi očuvanja stabala kao vrijednog prirodnog resursa važnog za život čovjeka, a posebice zbog sve izraženijih klimatskih promjena.

– Ponosni smo što je upravo Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, u suradnji s projektnim partnerima Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskim šumama d.o.o. te Hrvatskim agrometeorološkim društvom, nositelj predmetnog natjecanja te dio promocije prirodne baštine Republike Hrvatske u Europi. Ovim putem pozivamo sve građane da se uključe u proces javnog glasovanja za izbor pobjednika predmetnog natjecanja te promociji natjecanja, a sve kako bismo zajednički doprinijeli zaštiti i očuvanju prirodnih vrijednosti, a posebice onih zaštićenih, najvrijednijim resursom s kojim Republika Hrvatska raspolaže. Svim finalistima natjecanja Hrvatsko stablo 2021. godine želimo puno uspjeha! – poručuju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Svoj glas možete dati na ovog poveznici.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist