Aktualno

Kamenice ovog vikenda euro po komadu. Idete li u Brijestu?

Kamenice ovog vikenda euro po komadu. Idete li u Brijestu?

Inflacija i opći rast cijena nisu zaobišli ni malostonsku kamenicu. Ljubitelji ove delicije tako će na manifestaciji u Brijesti u njoj moći uživati po cijeni od jednog eura po komadu. Mnoge je takva cijena iznenadila, budući da se proteklih godina za komad trebalo izdvojiti 5 kuna.

Cijene kamenica u restoranima su, spomenimo i to, znatno veće pa se tako kreću između 17 i 18 kuna, odnosno 2,26 do 2,39 eura po komadu, što su potvrdili za DuList Marija Radić, predsjednica Udruge stonski školjkari i Vedran Kunica, začetnik i voditelj zaštite malostonske kamenice.

– Na Dan kamenica cijena će biti jedan euro i mislim da to nije iznenađujuće. S obzirom na poskupljivanje materijala i naftnih derivata, mislim da bi cijena trebala biti i veća jer je dosta truda i rada uloženo u sami uzgoj. Prije dvije godine kamenice su se prodavale po cijeni od 5 kuna po komadu, a sada se iznos zaokružio na jedan euro. Osobno prodajem kamenice u cijeni od jednog eura po komadu već duže vrijeme. Restorani kupuju kamenice u iznosu od šest kuna po komadu, a prodavaju je za 17 ili 18 kuna i tako zarade tri puta više. Svakako mislim da je cijena pristupačna, pogotovo sada za manifestaciju jer će uz kamenicu gosti dobiti kruh i limun – naglasila je Marija Radić, predsjednica Udruge stonski školjkari.

Vedran Kunica napominje kako je logično da je narasla i cijena kamenice, uz opći rast cijena i inflaciju.

– Imamo opći rast cijena i inflaciju te smanjivanje vrijednosti novca, tako da je logično i da cijena kamenice raste jer svi materijali i troškovi koje školjkari imaju isto tako rastu. Stoga je nemoguće da se cijena zadrži na cijenama od prije godinu, dvije, a da svi troškovi idu značajno gore, prati se opći trend rasta cijena – istaknuo je Vedran Kunica, začetnik i voditelj zaštite malostonske kamenice.

Inače, na ovogodišnjoj Festi u Brijesti, u subotu 18. ožujka, posjetitelji će obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara, uživati u svježoj deliciji, tek izvađenoj iz mora, baš na način kako je i sami domaćini preferiraju. Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u mjesecu ožujku, a upravo taj mjesec postaje i mjesecom kamenice kada se smatra da je upravo tada najpunija i najukusnija.

 

Pročitajte još

SKUPO SPORO PRAVOSUĐE Evo koliko je država morala platiti u samo jednom mjesecu

Dulist

ZBOG IZBORA Banke 17. travnja neće raditi, uputile poziv klijentima

Dulist

NEBOJŠA STOJČIĆ Moramo raditi na brendu Dubrovnika kao sveučilišnog grada. Izblijedio je s jačanjem turizma

Andrea Falkoni Račić