Aktualno

Najstarija vinova loza na svijetu stigla na Pelješac

Povijesni dan za Općinu Ston, Poljoprivrednu zadrugu Putniković i vinogradarski Pelješac! Na svečanoj dodjeli reznice najstarije loze na svijetu koja je održana u subotu 11. ožujka 2023. u Mariboru ovogodišnji dobitnik bila je i Poljoprivredna zadruga Putniković. Riječ je o jedinoj biljci na svijetu koja ima svoj muzej i svoju himnu te je 2004. godine upisana u Guinnessovu knjigu rekorda, što dovoljno govori o njezinoj važnosti.

Starost vinove loze potvrdili su stručnjaci metodom brojenja godova i inkrementalnoga datiranja te je ustanovljeno da je stara više od 400 godina. Posađena je krajem srednjega vijeka dok su Maribor opsjedali Turci, tako da je preživjela razne ratove, požare, bolesti. Kuća stare trte na kojoj se nalazi loza bila je dio gradskih zidina, a odnedavno je pretvorena u suvremenu vinoteku i muzej vina. Od sorte vinove loze žametovke u prosjeku se godišnje proizvede oko 30 litara vina, kojim se pune male boce od 0,25 litara te se ne može kupiti, već se poslužuje samo važnim gostima i državnicima.

Na svečanoj dodjeli reznice su uručene od strane gradonačelnika Maribora g. Aleksandra Saše Arsenoviča. U ime PZ-a Putniković reznicu je primio zaposlenik zadruge g. Tonći Rabušić uz nazočnost načelnika Općine Ston g. Vedrana Antunice. Poljoprivredna zadruga Putniković u travnju planira posaditi darovanu sadnicu ispred Muzeja vina, koji će u budućnosti postati središtem cjelokupne građe vezane za vinogradarstvo i vinarstvo. Time Putniković postaje jedno od mjesta u svijetu gdje je posađena reznica najstarije vinove loze.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist