Aktualno

Luko Paljetak dobitnik Nagrade ‘Iso Velikanović’ za životno djelo

Odbor za dodjelu Nagrade „Iso Velikanović“ odlučio je najvećim priznanjem za književnoprevodilački rad u Republici Hrvatskoj ovjenčati dvojicu prevoditelja: Dubrovčanina Luku Paljetka nagradom za životno djelo te Gorana Čolakhodžića godišnjom nagradom za 2022. godinu.

-Za gotovo nepresušan književni i književno-prevodilački opus Luke Paljetka malo je reći da je svestran, jer je među nagradama i priznanjima lakše nabrojati one koje nije dobio. Njegov mladenački duh ovjekovječen je i u književnom stvaralaštvu za djecu, kroz poeziju, dramske tekstove i igrokaze, a njegovi prepjevi s engleskog, talijanskog, francuskog, ruskog i slovenskog jezika, antologijska su prevodilačka djela.Prevoditelj Goran Čolakhodžić u svom je novom prijevodu pokazao talent, vještinu i upornost, ali i prilagodljivost te dubinsko razumijevanje teksta čime se svrstao uz bok vrhunskim europskim prevoditeljima s rumunjskoga jezika, navode iz Ministartsva kulture i medija Republike Hrvatske. Čestitke je uputila i ministrica Nina Obuljen Koržinek:

-Veliki je privilegij svjedočiti životu i djelu velikana hrvatske kulture kakav je naš književnik i prevoditelj, likovni i književni kritičar, akademik Luko Paljetak. Upućujem mu srdačne čestitke na „Nagradi Iso Velikanović“ za životno djelo kao i talentiranom prevoditelju Goranu Čolakhodžiću dobitniku godišnje „Nagrade Iso Velikanović“ za prijevod romana „Solenoid“ Mircee Cărtărescua s rumunjskog jezika, napisala je Obuljen Koržinek.

 

Pročitajte još

POZIV GRAĐANIMA Predložite lokacije za nadzor brzine!

Dulist

‘KOLIKI PROSTOR!’ ‘Miovića šuma’ svakog dana s novim vizurama, a od ‘šume’ više nema ni traga!

SNAGA TRADICIJE Cvjetnica i blagoslov poma ispred crkve sv. Vlaha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija