Grad

OTVORENO PISMO Srđevci pozvali DPDS na financiranje obnove tvrđave Imperijal

OTVORENO PISMO Srđevci pozvali DPDS na financiranje obnove tvrđave Imperijal

Inicijativa Srđ je naš i KLGB Srđ je Grad uputili su otvoreno pismo Društvu prijatelja dubrovačke starine u kojem traže da ovo društvo obnovi tvrđavu Imperijal na Srđu. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

-Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 4. lipnja 2020. gradski vijećnici konačno su konstatirali da je ugovor s tvrtkom Razvoj golf d.o.o. o koncesiji nad tvrđavom Imperijal raskinut. Tvrđava Imperijal još od Domovinskog rata stoji u žalosnom stanju, a u njoj, u nemogućim uvjetima, djeluje Muzej Domovinskog rata. Sigurni smo da vodstvu i članovima Društva prijatelja dubrovačke starine nije svejedno što se jedna od važnih simboličkih točaka Grada godinama nalazi u takvom stanju.

Još 2014. godine Društvo je izrazilo zabrinutost ‘da će se tvrđavi dogoditi potpuna degradacija i uništenje’ te ‘da će tvrđava biti pretvorena tek u još jednu razglednicu poput Revelina’, ukoliko tadašnji gradonačelnik Vlahušić bude vodio projekt obnove tvrđave Imperijal s istim stručnjacima i na isti način na koji je obnavljao Lazarete.

Također, predsjednik Društva g. Denis Orlić izjavio je u intervjuu od 8. svibnja 2015. da je Društvo spremno obnavljati tvrđavu Imperijal i da je ‘prvi uvjet za obnovu tvrđave Imperijal na Srđu da Grad Dubrovnik, kao vlasnik, riješi sve ugovorne dileme s tvrtkom Golf razvoj’.

Taj uvjet je razriješen.

Molimo vodstvo i članove Društva prijatelja dubrovačke starine, čija je skupština zakazana za sutra, 8. lipnja 2020., da podrži ovaj prijedlog i da žurno pošalju Gradu Dubrovniku pismo namjere kojim Društvo izražava spremnost da otpočne s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave Imperijal. Razumijevajući kako je financijsko stanje Društva uvjetovano globalnom zdravstvenom i gospodarskom krizom, molimo Društvo da iskaže spremnost da, čim se za to stvore financijski uvjeti, u cijelosti financira obnovu tvrđave, koja će se po završetku obnove predatina korištenje Muzeju Domovinskog rata.

Ovim pismom namjere u dubrovačkoj bi se javnosti otklonile sve spekulacije i sumnje hoće li tvrđava Imperijal ikada opet postati taocem odnosa korumpiranih političkih struktura i mešetara zemljištem s offshore adresama – stoji u otvorenom pismu koje potpisuje Đuro Capor ispred Inicijative Srđ je naš te vijećnik Nikša Selmani ispred KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist

JOŠ SE RAZRAĐUJE MODEL Stanovi za liječnike na gradskom zemljištu u Solitudu?

Andrea Falkoni Račić