Kultura

Otvorenje izložbe Dubrovačkih muzeja ‘Čarolija tekstila’

Etnografski muzej Rupe

Izložba Dubrovačkih muzeja „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ bit će otvorena u utorak 21. studenoga u 18:00 sati u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“. Izložba je nastala u koautorstvu viših kustosa Dubrovačkih muzeja Ivice Kipre, Barbare Margaretić i Branke Hajdić, a grafičko oblikovanje i likovni postav potpisuje grafička i produkt dizajnerica Kristina Mirošević, Studio Bonsenjo.

Široj javnosti izložbom će se predstavit bogat i do sada nepoznat dio fundusa s brojnim i jedinstvenim primjercima tradicijskog ruha i rukotvorstva s područja Hrvatske i jugoistočne Europe, s čime se dubrovački Etnografski muzej stavlja „uz bok“ mnogim europskim muzejima koji u svojim fundusima i zbirkama čuvaju predmete iz kulturne baštine čovječanstva. Izložba je strukturirana u tri izložbena segmenta. Prvi obrađuje alate, tehnike obrade sirovina i tehonologiju proizvodnje različitih tekstilija te posoblje, torbe i ogrtače. Drugi dio predstavlja tradicijsko ruho s područja Hrvatske uključujući sve povijesne faze njegova oblikovanja, kao i razne sastavnice koje su ocrtale nacionalnu kulturu odijevanja. Treći segment obuhvaća nešto širi kontekst odijevanja nastao pod utjecajem različitih kultura i stilskih epoha na razmeđu istoka i zapada. Bit će predstavljeno i 27 primjeraka tradicijskog ruha s područja Hrvatske i jugoistočne Europe te 30 različitih i očuvanih primjeraka svečanih oglavlja koji prate životni ciklus pojedinca. Pored toga, bit će izložen i velik broj pojedinačnih odjevnih predmeta sukladno kroju, funkciji i materijalu.

Izložba „Čarolija tekstila – Tradicijsko ruho iz fundusa Etnografskog muzeja: materijali, alati i tehnike izrade“ ostaje otvorena u žitnici „Rupe“ do 30. lipnja 2024.

DubrovackiMuzeji Pozivnica 17112023

Pročitajte još

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist

U Art radionici Lazareti predstavit će se plesno-izlagačka izvedba ‘Co-lažiranje’

Dulist