Kultura

U ČETVRTAK Svečano otvorenje Međunarodne pjesničke knjižnice na Mljetu

U Babinom Polju na otoku Mljetu 23.11. u 15 sati bit će upriličeno svečano otvorenje Međunarodne pjesničke knjižnice u okviru Male otočke biblioteke, Zadublje 54a, Babino Polje. Otvorenje zbirke pjesničkih knjiga na svim svjetskim jezicima održava se u sklopu europskog projekta ‘Ulysses’ Shelter’ (tovar.hr), koji vodi izdavačka kuća Sandorf iz Zagreba uz podršku Nacionalnog parka Mljet – https://internationalpoetrylibrary.eu.

Međunarodnu pjesničku knjižnicu otvorit će Susan Orlean, svjetski poznata američka spisateljica i novinarka časopisa The New Yorker.

Dana 26. travnja 1986. gradsku knjižnicu u Los Angelesu, velebnu zgradu američke moderne iz zlatnog doba Holywooda i spomenik kulture, opustošio je razoran požar u kojem je stradalo gotovo milijun svezaka knjiga. Taj događaj ostao je slabo poznat široj svjetskoj, ali i američkoj javnosti, jer se samo tri dana prije dogodila nuklearna havarija u Černobilu od koje je još mjesecima nakon toga strahovao cijeli svijet. Susan Orlean, književnica i novinarka, odlučila je posvetiti nekoliko godina svog života istraživanju te prave gradske katastrofe koja je u nepovrat odnijela znanje i uspomene čitavih generacija ugrađenih u kalifornijsku metropolu i san o boljem životu na pacifičkoj obali. U ovoj začudnoj knjizi, dijelom istraživačkom trileru a dijelom povijesnoj i sociološkoj studiji, koja je u vrlo kratkom roku postala američki bestseler, Orlean nam otkriva značaj i ulogu svake knjižnice na svijetu i na pristupačan i gotovo dirljiv način podiže spomenik svim knjižničarima i knjižničarkama.

Susan Orlean je novinarka magazina The New Yorker od 1992. Autorica je niza knjiga, uključujući Rin Tin Tin, Saturday Night i The Orchid Thief, prema kojem je snimljen film Adaptacija, koji je nagrađen Oskarom. Bila je stipendistica Sveučilišta Harvard te dobitnica stipendije Guggenheim. Godine 2012. primila je počasni doktorat Sveučilišta u Michiganu. Knjiga o knjižnicama doživjela je velik uspjeh u Sjedinjenim Državama, uspjevši popularizirati temu javnih knjižnica među širokom američkom publikom.

Pročitajte još

Dječje božićne likovne radionice ‘Jaslice u Galeriji’

Dulist

Plesna predstava ‘Sad sam Lucky’ u petak u Kazalištu Marina Držića

Dulist

DUBROVČANIN SVIRA SA ORKESTROM HNK SPLIT Toni Kursar u baletu ‘Orašar’

Dulist