Kultura

Otvorena izložba o znamenitim pomorcima

Otvorena izložba o znamenitim pomorcima

Izložba „Znameniti pomorci Dubrovačke Republike“ otvorena je ovog petka u Kneževom dvoru.

Posveta  je to dubrovačkim pomorcima iz razdoblja Dubrovačke Republike koji su se stoljećima smjenjivali na dubrovačkim brodovima, a koji su predanim radom u domovini i svijetu unaprijedili dubrovačko pomorstvo i otvorili put gospodarskom i kulturnom procvatu Dubrovnika.

Autorice izložbe su Ana Kaznačić i Ljerka Dunatov, a autorica likovnog postava Ivona Michl, dok je izložbu organizirao Pomorski muzej Dubrovačkih muzeja.
– Prezentirani su predmeti iz fundusa našeg Pomorskog muzeja, ali i građa iz Državnog arhiva i Dubrovačkih knjižnica, na čemu im zahvaljujem – rekla je na predstavljanju ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać.

Kako je na otvaranju istaknula jedna od autorica Ana Kaznačić, mnogi dubrovački pomorci ostavili su velik trag u povijesti dubrovačkog pomorstva kao vojnopomorski stratezi, admirali, uspješni kapetani i brodovlasnici, vješti trgovci, političari i diplomati, ili su, pak, stekli velik ugled zahvaljujući svojemu stručnom, znanstvenom i kulturnom radu. 

Prema sačuvanim podacima, procjenjuje se da je u drugoj polovini 14. stoljeća na dubrovačkim brodovima bilo više od 2700 pomoraca, dok je tijekom 16. stoljeća, kada se dubrovačka trgovačka mornarica ubrajala među najistaknutije svjetske flote, dubrovačko brodovlje zapošljavalo i do 5000 pomoraca, predvođenih s više od 250 kapetana duge plovidbe. Početkom 17. stoljeća Dubrovačka je Republika imala oko 3500 pomoraca, dok ih je sredinom 18. stoljeća pod neutralnom zastavom Republike plovilo oko 2200. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće Dubrovnik je imao oko 5200 pomoraca, među kojima je bilo 500 kapetana.

Izložbu prati i dvojezični katalog sa biografijom poznatih dubrovačkih pomoraca, čije je tiskanje pomoglo Ministasrtvo kulture RH. 

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist