Kultura

Otvorena izložba ‘Na razvalinama starog Epidaura’

U Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u ponedjeljak je otvorena izložba Na razvalinama starog Epidaura.
Razvaline starog ‘Epidauruma’ vrijedno je razgledati – zapisao je 15. srpnja 1929. godine član dubrovačkog ogranka Hrvatskog starinarskog društva I. Kunčević, predlažući da se svi do tada poznati nalazi objedine na jednoj topografskoj karti. Stoga je i zadatak ove izložbe bio predočiti širi prostor Cavtata i mapirati sva dosadašnja istraživanja i nalaze, kroz online platformu kako bi se omogućio senzibiliziraniji odnos zajednice prema povijesnom antičkom prostoru. Predmeti i fragmentirani arheološki nalazi s istraživanja provedenih u Cavtatu, a koji su dio fundusa Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu, interpretirani su u kontekstu povezanosti Epidaura s važnim centrima proizvodnje keramičkih, staklarskih i prehrambenih proizvoda diljem Rimskog Carstva.
O izložbi i online platformi govorile su kustosice Jelena Beželj i Helena Puhara, a uvodnu riječ o važnosti arheološke baštine u kontekstu stvaranja šire slike o našem iznimnom i bogatom identitetu dala je ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, Antonia Rusković Radonić. Izložbu je otvorio Ivo Mujo iz udruge Agroturizam Konavala, te predstavio antičku kuhinju i rimski zalogaj, pripremljen u sklopu manifestacije Mirisa Božića u Konavlima. Ante Tonći Đurković utjelovio je Kvinta Marcija, prefekta pretorija u vrijeme cara Hadrijana, koji je bio rodom iz Epidaura. Prateći program, uz rimsku trpezu koju su priredili članovi udruge Agroturizam Konavle začinila je prigodna glazbena interpretacija mlade flautistice Barbare Ćorak. Premijerno je izvedena i skladba Zvuci antike koju je komponirala Nena Ćorak.
Autorice izložbe su Helena Puhara i Jelena Beželj, a likovnog postava izložbe Helena Puhara i Sanja Pujo. Autorica online platforme je Jelena Beželj.

Otvorenje je održano u sklopu javnog događanja Fragmenti Epidaura i okusi antike. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija