Kultura

Otvorena izložba ‘Na razvalinama starog Epidaura’

Otvorena izložba 'Na razvalinama starog Epidaura'

U Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu Muzeja i galerija Konavala u ponedjeljak je otvorena izložba Na razvalinama starog Epidaura.
Razvaline starog ‘Epidauruma’ vrijedno je razgledati – zapisao je 15. srpnja 1929. godine član dubrovačkog ogranka Hrvatskog starinarskog društva I. Kunčević, predlažući da se svi do tada poznati nalazi objedine na jednoj topografskoj karti. Stoga je i zadatak ove izložbe bio predočiti širi prostor Cavtata i mapirati sva dosadašnja istraživanja i nalaze, kroz online platformu kako bi se omogućio senzibiliziraniji odnos zajednice prema povijesnom antičkom prostoru. Predmeti i fragmentirani arheološki nalazi s istraživanja provedenih u Cavtatu, a koji su dio fundusa Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu, interpretirani su u kontekstu povezanosti Epidaura s važnim centrima proizvodnje keramičkih, staklarskih i prehrambenih proizvoda diljem Rimskog Carstva.
O izložbi i online platformi govorile su kustosice Jelena Beželj i Helena Puhara, a uvodnu riječ o važnosti arheološke baštine u kontekstu stvaranja šire slike o našem iznimnom i bogatom identitetu dala je ravnateljica Muzeja i galerija Konavala, Antonia Rusković Radonić. Izložbu je otvorio Ivo Mujo iz udruge Agroturizam Konavala, te predstavio antičku kuhinju i rimski zalogaj, pripremljen u sklopu manifestacije Mirisa Božića u Konavlima. Ante Tonći Đurković utjelovio je Kvinta Marcija, prefekta pretorija u vrijeme cara Hadrijana, koji je bio rodom iz Epidaura. Prateći program, uz rimsku trpezu koju su priredili članovi udruge Agroturizam Konavle začinila je prigodna glazbena interpretacija mlade flautistice Barbare Ćorak. Premijerno je izvedena i skladba Zvuci antike koju je komponirala Nena Ćorak.
Autorice izložbe su Helena Puhara i Jelena Beželj, a likovnog postava izložbe Helena Puhara i Sanja Pujo. Autorica online platforme je Jelena Beželj.

Otvorenje je održano u sklopu javnog događanja Fragmenti Epidaura i okusi antike. Izložbu je podržalo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist