Kultura

OTVORENA IZLOŽBA MARA JOVIĆA ‘Želio sam približiti spone između Međugorja i Dubrovnika’

OTVORENA IZLOŽBA MARA JOVIĆA 'Želio sam približiti spone između Međugorja i Dubrovnika'

‘Međugorje u stihu i fotografiji’ naziv je najnovije izložbe dubrovačkog književnika Mara Jovića koja se u subotu navečer otvorila u predvorju dvorane Ivana Pavla ll. Riječ je o 20 fotografija i 20 poetskih uradaka o znamenitostima samog Međugorja. Kako nam je uoči izložbe rekao Maro Jović, tu su obuhvaćeni Cenacolo, crkva Svetog Jakova, fra Slavko Barbarić, Vrt Svetog Franje, Majčino selo, Župni ured, sestra Elvira, Vidioci i ostali…
Na samom otvaranju, Jović je povukao paralelu između Dubrovnik i Međugorja.
-Međugorje me je dirnulo u srce jer sam toliko često hodočastio, a ima takvih spona između njega i Dubrovnika koje sam vam htio približiti. Recimo biskup dubrovački Josip Marija Carević je 1935. dao postaviti križ na vrh brda Srđ. Komparacija je to s fra Bernardinom Smoljanom koji je sa svojim sumještanima 1933. dao postaviti križ na vrh brda Šipovac kojega su kasnije prozvali Križevcem – objasnio je Jović te istaknuo kako su i Dubrovnik i Međugorje gradovi vjere i turizma, ali i mjere.
Fotografije je, istaknuo je, slikavao još 2019. i 2020., a tek su večeras pronašle svoj put do publike. Izložbu je otvorio Antun Lučić, a za glazbeni program pobrinula se Luce Čatić s obitelji.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist