Kultura

Otvorena izložba ‘Kome obojci kome opanci’

Otvorena izložba 'Kome obojci kome opanci'

U Zavičajnom muzeju Konavala u četvrtak su otvorene dvije izložbe, čime je započela nova čilipska izložbena sezona Muzeja i galerija Konavala. Izložbu je otvorio načelnik Božo Lasić ispripovijedavši svoju anegdotu o crevjama. Izložba ‘Kome obojci kome opanci’ višestruko je važna za Muzeje i galerije Konavala.

Ovom izložbom završen je EU projekt Transhistory, u kojemu su sudjelovali kroz dvije godine s partnerima iz Austrije, Njemačke, Poljske i Švedske. U projektu Transnational history Muzeji su naglasak stavili na povijest Konavala pod Italijom. Projekt je okrunjen ovom izložbom koja prikazuje transnacionalne elemente u konavoskoj povijesti kroz obuvanje, a na neki način nas sve povezuje.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala predstavila je izložbu naglasivši kako Zavičajni muzej Konavala nema nijedne opanke kao dio muzejske građe, već su zahvaljujući Etnografskom muzeju u Zagrebu predstavili 13 para opanaka oputaša i telaša te stare kajzerice s početka 20. stoljeća koji su 1954. godine otkupljeni i odneseni u Zagreb. Također, zahvaljujući donacijama i posudbama konavoske zajednice izložba je obogaćena brojnim opancima, kao i drugim predmetima postolarske proizvodnje. Ravnateljica je zahvalila svim posuditeljima građe, kao i obitelji Kuliš koja je ustupila građu našeg posljednjeg konavoskog postolara Nika Kuliša.

Nane Kralj, kći postolara iz Dunava, posudila je tablu očeve postolarske radnje. Također, ravnateljica je zahvalila udruzi Dragodid, Aniti Trojanović i Pavu Đukanu na izrađenoj međi za prezuvače, naglasivši ujedno i suhozid kao zaštićeno kulturno dobro RH. Voditeljica Zavičajnog muzeja Konavala Maris Stanović predstavila je drugu izložbu pod naslovom Niko Novaković – Što je meni folklor nego sve! također zahvalivši lokalnoj zajednici, gosparu Niku Novakoviću i Ani Kravić, inicijatorici navedene izložbe. Događanje je okrunjeno koncertom Klape Oštro.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist