Kultura

Otvorena izložba crteža umjetnice Jagode Buić

jagoda buic (16)

Izložba crteža umjetnice Jagode Buić otvorila se večeras u galeriji Artur s početkom u 20 sati.

Jagoda Buić rodena je u Splitu. Studirala je na akademiji primijenjenih umjetnosti dizajna, te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu. Diplomirala je na Akademie fur angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittà u Rimu i povijest kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se od inzistianja no velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha, te interesu za mit i klasični svijet.

Općepoznata je sklonost Jagode Buić prema materičkom izražavanju, njezina sposobnost da pripitomi vunu i kostrijet u vidu odmjerenih i skladnih tapiserija, njezina spremnost da pokrene i oživi papir na način dinamičnih kolaža, reljefa i prostomih ansambla. Radeći za scenu ili za galeriju, za otvoreni ambijent ili za muzej, uvijek se potvrđivala moćnim znakovima i suverenim objektima, skulpturalnim ostvarenjima
naglašena plasticiteta i imanentne tvarnosti.
Njezin stvaralački senzibilitet, istina je, traži korelativ u odgovarajućem mediju, svaka se vizija manifestira adekvatnim sredstvima i materijalima, svaka ideja – da se tako izrazim – traži odgovarajuće ruho, svaka misao teži da postane tijelom, oblikom, predmetom, bićem. Ali stvari se duha najbrže i najprirodnije pretaču u crtež, u skicu, u zabilježku na papiru. Mnoge su tapiserije i kostimi, instalacije i kolaži najprvo zaživjeli crtama tuša ili olovke, flomastera i krajona. Njezina široka imaginacija i bujan temperament neposredno i lako uspostavljaju dijalog s papirom kao prirodnim ekranom kreativnih transmisija.
Stoga u crtežima Jagode Buić možemo tražiti i naći zametke gotovo svih njezinih materičkih i prostornih ostvarenja. Jer to crteže pokreće ona ista energija koja podiže i gradi plastične sklopove naglašenih strukturalnih svojstava. Ritmovi njezinih kadrova, prepleti njezinih linija nadahnuti su temeljnim pojavama života, poput razmjene dana i noći, plime i oseke, utihe i valova. Iskonsko videnje ove umjetnice povezuje inače disparatne poticaje organičkog i geometrijskog podrijetla, racionalnih i intuitivnih silnica, tvoreći sintezu jakog individualnog pečata – zapisao je u katalogu izložbe Tonko Maroević.

Pročitajte još

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist

STRUČNO VODSTVO KROZ KNEŽEV DVOR Sudionici imali jedinstvenu priliku posjetiti Notarijat i Raguzinu

Dulist

‘UMIŠLJENA MIŠICA’ Lutkarska predstava za najmlađe ove nedjelje

Dulist