Grad

Otvaranje Godine sv. Vlaha i Godine milosrđa bit će 13. prosinca u Katedrali

Otvaranje Godine sv. Vlaha i Godine milosrđa bit će 13. prosinca u Katedrali

Povodom 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha i izvanrednoga Jubileja milosrđa dubrovački biskup mons. Mate Uzinić je uputio pismo u kojem, uz ostalo, najavljuje glavne događaje proslave u Dubrovačkoj biskupiji.

Biskup određuje da će Godina sv. Vlaha biti svečano otvorena na treću nedjelju došašća, 13. prosinca 2015., svečanim euharistijskim slavljem u 18 sati u dubrovačkoj katedrali. Istoga dana, u skladu s odredbom pape Franje za Svetu godinu milosrđa, otvorit će se ‘vrata milosrđa’ na dubrovačkoj katedrali koja će ostati otvorena tijekom cijele Svete godine.

Svečana proslava 1700. obljetnice mučeništva sv. Vlaha, a time i Svete godine milosrđa, bit će na blagdan sv. Vlaha, u srijedu 3. veljače 2016. godine. Godina sv. Vlaha završit će zajedno s Godinom milosrđa na liturgijsku svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenja, u nedjelju 20. studenoga 2016.

Od drugih važnih datuma u Godini sv. Vlaha i Svetoj godini milosrđa biskup ističe: biskupijsko hodočašće u Svetu zemlju od 8. do 15. studenog 2016., te objašnjava da ono nije samo naša prilika da pohodimo sveta mjesta, nego i „način da pomognemo našoj kršćanskoj braći i sestrama u Svetoj zemlji“; biskupijsko hodočašće od svetišta Gospe od Milosrđa u Gospinom polju do zborne crkve sv. Vlaha i svetih vrata katedrale Velike Gospe na Bijelu subotu, 2. travnja 2016.; te inicijativu »Dvadeset četiri sata za Gospodina«, koja će se u Dubrovniku također održati u petak i subotu prije četvrte korizmene nedjelje, odnosno 4. i 5. ožujka 2016. godine.

U pismu biskup poziva i sve župne zajednice izvan grada Dubrovnika da se, u skladu sa svojim mogućnostima, organiziraju i uključe u ovu inicijativu barem satom klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u svojim župnim crkvama.

U pismu naslovljenom »Milost vam i mir od Boga Oca i Gospodina našega Isusa Krista!« (2 Sol 1,2) dubrovački biskup piše kako je Crkva u svom povijesnom hodu kroz vremena i vjekove prolazila kroz različita razdoblja. Bilo je razdoblja nesmetanog širenja radosne vijesti u miru i dostojanstvu, ali su se vjerovjesnici evanđelja suočili i s poteškoćama i progonstvima te su nerijetko svoju pripadnost Kristu i Crkvi svjedočili i prolijevanjem vlastite krvi.

„U mnoštvu gorljivih svjedoka Isusa Krista je i zaštitnik našega grada i biskupije, biskup i mučenik sv. Vlaho. Unatoč razmaku od 1700 godina od njegove mučeničke smrti, u liku svetog Parca još uvijek nalazimo nadahnuće za mnoga svoja djela i kršćanski život, a kao partikularna Crkva njegov smo moćni zagovor jednako osjećali, kako kroz burnu povijest ovoga kraja naše domovine tako i danas. Obljetnica 1700 godina od mučeništva sv. Vlaha potiče nas na iskreno preispitivanje načina življenja svoje vjere, prianjanje uz Isusa Krista i njegov nauk te na ljubav prema Crkvi.

Ova obljetnica otvara naše srce u molitvi i suosjećanju za sve one koji su i danas izloženi progonima i trpljenjima zbog svoje vjere u Isusa Krista.“

O povezanosti Godine sv. Vlaha s Godinom milosrđa biskup Uzinić piše: „Uz ovu značajnu obljetnicu za našu biskupiju i naš grad, spremno i radosno otvaramo svoje srce i pozivu pape Franje da se u zajedništvu s cijelom Crkvom uključimo u obilježavanje izvanrednoga Jubileja milosrđa i Svete godine milosrđa, koja će biti prigoda da ‘svoj pogled snažnije usmjerimo na milosrđe, kako bismo sami postali djelotvornim znakom Očeva djelovanja’ (papa Franjo, Lice milosrđa, 3). U ovoj ćemo godini nastojati na intenzivniji način razmatrati otajstva milosrđa te prepoznati Boga kao Oca koji se nikada ne umara u svojoj milosrdnoj ljubavi prema čovjeku grješniku.“

Na kraju pisma dubrovački biskup potiče da 1700. obljetnica mučeničke smrti sv. Vlaha i Godina milosrđa budu „poticaj svima nama, današnjim kršćanima, na iskreno svjedočanstvo života za Isusa Krista, u kojemu je ‘milosrđe postalo živo, vidljivo i dosegnulo svoj vrhunac’ (papa Franjo, Lice milosrđa, 1).“

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović