Grad

„Prestanite gledati na tvrđavu Imperijal kao na zlatnu koku koja će nositi dobit nekome drugome“

„Prestanite gledati na tvrđavu Imperijal kao na zlatnu koku koja će nositi dobit nekome drugome“

Predsjednik Udruge branitelja Dubrovnika ’91.-’96. Marko Mišo Mujan uputio je priopćenje za javnost na temu inicijative za osnivanje Muzeja Domovinskog rata.

„S obzirom na brojne upite od strane pojedinih medija po pitanju osnivanja Muzeja Domovinskog rata u Tvrđavi Imperijal na Srđu inicijativu nije pokrenula niti jedna politička stranka nego je pokrenula Udruga branitelja Dubrovnika, odnosno 12 udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

S obzirom da je od naše i drugih udruga traženo očitovanje, mi ga dajemo na uvid javnosti, da ostane zabilježeno. Kako sutra u budućnosti ne bi bilo prijepora i nedoumica o našem stavu budući se stavovi pojedinih udruga nakon izvjesnog vremena nalaze u opreci od prvobitnih zahtjeva pri kojima mi i dalje ostajemo, i na kojima ćemo ustrajati.

Pri tom nas nikakve političke i ine trgovine neće razuvjeriti jer primarni nam je cilj korist za sve stanovnike Dubrovnika i na prvom mjestu stavljanje u funkciju Muzeja domovinskog rata, kao i ostanak Tornja simbola slobode na Srđu, a koji sukladno projektu treba biti uklonjen.

Što se tiče našeg, poštovanog Građanstva grada Dubrovnika i svekolike Javnosti znamo da će itekako znati razlikovati naše djelovanje od ostalih političkih i podložničkih kuhinja. U našim rukama nisu ni stranačke ni upravljačke ovlasti ali jesu savjest i svijest s toga je i te kako značajno da naš stav upućen Gradskom vijeću ostane zapisan jasno, precizno i izravno:

UDRUGA BRANITELJA DUBROVNIKA
Dubrovnik, 21. listopada 2015. godine

GRAD DUBROVNIK
GRADSKO VIJEĆE
Predsjednik Mato Franković

PREDMET: Očitovanje u svezi Muzeja Domovinskog rat
– Daje se

Vaš predmet: Očitovanje u svezi Muzeja Domovinskog rata
– Traži se

Poštovani,
Zahvaljujemo na vašem traženju. Po ovom predmetu možemo samo izvijestiti da je stav Udruge branitelja Dubrovnika i dalje nepromijenjen te je u tom smislu jedina izgledna solucija inzistiranje na poštivanju naših zahtjeva.

1. U slučaju zaživljenja postojećeg Ugovora o koncesiji od 25.3.2009. godine, sramotnog dokumenta, koji s jedinom motivacijom stjecanja novčane dobiti eklatantno zaboravlja, ignorira i time vrijeđa Domovinski rat i sve podnesene žrtve, tražimo da Muzej domovinskog rata bude smješten na cijeloj površini prizemlja Tvrđave Imperijal. Time se zadovoljavaju ne samo povijesne istine o obrani Grada, poštivanje postojećeg kulturnog, a ne ugostiteljskog dobra, nego i zakonske regulative o uvjetima djelovanja muzejskih ustanova.

2. Ne pristajemo na smještaj MDR u Zapadnom bastionu tvrđave, iz razloga navedenih pod točkom 1. ovdje, a i iz javno poznatih nepoznanica nejasnih imovinsko-pravnih odnosa. Pitanje poštovanom Gradskom vijeću: na koji način bi Grad Dubrovnik mogao jamčiti koncesiju u prostoru koji nije pod njegovom ingerencijom ili nije njegovo vlasništvo?

3. Tražimo raskidanje postojećeg ugovora sa potencijalnim investitorom, također i iz logičnih sumnji njegovih financijskih mogućnosti; službeni javni dokumenti iskazuju njegov poslovni gubitak u 2014. godini od cca 25.000.000,00 kuna.

4. Ne prihvaćamo razlog da je za ne-raskidanje ugovora presudno anonimno pravno mišljenje po kojem bi Grad Dubrovnik kao ugovorna strana u slučaju jednostranog raskidanja mogao imati teške materijalne posljedice. Investitor do sada nije napravio ništa, zbog čega je Gradu Dubrovniku platio ugovorne penale.
Tražimo javno pojašnjenje ovog mišljenja.

5. Tražimo da se obnova Tvrđave Imperijal povjeri Društvu prijatelja dubrovačke starine, te da se prema obnovi raspišu natječaji za koncesije za sadržaje izvan MDR u prizemlju tvrđave.

6. Sa aspekta gole dobiti, jedinog najvažnijeg predmeta narečenog Ugovora, Muzej Domovinskog rata u postojećim ne-uvjetima uprihodi godišnje oko 1,5 milijuna kuna, dok su rashodi otprilike 750.000,00 kuna.
Osim što i time pokazuje (kolikogod prozaičnu, ali realno neophodnu) stranu, pitamo i tražimo odgovor : tko ubire dobit od cca 750.000,00 kuna preko leđa napaćenog grada, poginulih i ranjenih, duševno i tjelesno osakaćenih, dok se djelatnici Muzeja koji to još nije bore sa svakodnevnim elementarnim potrebama normalnog funkcioniranja i često nehumanih ograničenja?

Poštovano Gradsko vijeće Grada Dubrovnika,
još jednom najusrdnije molimo da Tvrđavu Imperijal prestanete gledati kao zlatnu kokoš, koja će nositi dobit nekome drugome. Ignorirajući neizmjerno blago koje ona jest – Tvrđava i Toranj na Srđu predstavljaju sjećanje na teške, ali ponosne dane hrvatske povijesti, počast žrtvama i patnjama svih stanovnika, mjesto sjećanja za budućnost, simbol pravedne obrane svojega u nepravednom ratu, mjesto koje je pred svijetom obranilo neovisnost naše države Hrvatske.

To ničije škude platiti ne mogu. S pozornošću, sigurni u vaše ispravne odluke, zahvaljujemo na vašem dosadašnjem maru, kao i na odgovorima na ovdje postavljena pitanja.

Predsjednik odbora za promicanje vrijednosti o Domovinskom ratu
Petar Mihočević

Predsjednik UBD
Marko Mujan, mag.pol.“

Pročitajte još

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist

ZABAVA, AKCIJA, DRAMA Novi kino tjedan donosi…

Dulist