Zanimljivosti

Ottavio Missoni posjetio svoju izložbu

Ottavio Missoni posjetio svoju izložbu

Nakon što je jučer stigao sa svojim brodom "Issa" u Aci marinu Dubrovnik poznati modni dizajner i likovni umjetnik Ottavio Missoni posjetio je izložbu svojih  radova Genij boje- crteži, grafike, tapiserije“ koja je prošlog tjedna otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika.

Missoni je stigao u posjet rodnom gradu, u kojem je rođen 1921. godine, a s njim su stigli i supruga Rosita te sin Luca. Veseo što je ponovno u rodnom Dubrovniku, u obilasku izložbe u galeriji Dulčić Masle Pulitika istaknuo je:

– Ovdje sam rođen 1921. godine. I nadam se da ćemo se ponovno vratiti – naglasio je dodavši:

– Ja sam Dalmatinac sa talijanskom putovnicom. Moj otac se rodio u Dubrovniku, moj nono je bio sudac u Dubrovniku, a jedan moj drugi rođak Missoni je sudac ovdje. Moj je otac uzeo talijansku putovnica i zato ja kažem da sam Dalmatinac s talijanskom putovnicom, ali prvo sam Dalmatinac – dodaje.

U Dubrovniku je bio prošle godine, a već 40 godina ljetuje na Jadranu .

– U Dubrovniku sam bio prošle godine. 40 godina se vrtim po Jadranskom moru od Trsta do Dubrovnika. Moja žena ne bi promijenila ovo more ni za koje drugo more na svijetu– istaknuo je. Što se tiče pak svog umjetničkog rada, naglasio je:

– Ja pletem, a Rosita čini modu, ali svatko daje 50 posto. Ja sam kreator, ali je moja Rosita stvorila mene – naglasio je. Rođen je i ostao sportaš čija je izuzetna sportska karijera započela 1935., a dosegla vrhunac 1948. sudjelovanjem u utrci na 400 m s preponama na Olimpijskim igrama u Londonu. Stoga ni ne čudi što je pratio ovogodišnje Olimpijske igre:

– Gledao sam ih naravno, pa to svatko gleda, i vidio sam kad ste dobili Italiju u vaterpolu – zaključio je.

Prilikom posjeta prigodnim riječima pozdravili  su ga predsjednik izvršnog odbora Talijanske unije Maurizio Tremul, Paola Cogliandro konzulica Italije u Splitu, Toni Biloslav direktor Obalnih galerija u piranu, te gradonačelnik Andro Vlahušić i ravnatelj UGD  Antun Maračić

Dubrovačka izložba ostvarena je  nakon premijere u Mariboru, Europskoj prijestolnici kulture 2012. godine te nakon postava u Kopru i Puli. Kustos izložbe je Luca Missoni, a postav uz njega potpisuje kustos Mario Steffe.

Izložbu je organizirala Talijanska unija (Unione Italiana) u suradnji s Obalnim galerijama Piran, Narodnim sveučilištem u Trstu, Fondacijom Ottavio i Rosita Missoni, Talijanskim centrom Carlo Combi iz Kopra, Zajednicom Talijana Santorio Santorio iz Kopra i Umjetničkom galerijom Dubrovnik. Pokrovitelj je Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu, Grad Zagreb i Istarska županija.

 
Izložba radova Genij boje- crteži, grafike, tapiserije“ u Galeriji Dulčić Masle Pulitika je otvorena do 9. rujna, a za građane Dubrovnika ulaz je besplatan.

Pročitajte još

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist