Kultura

Otputujte s Hrvatskim baroknim ansamblom u Viaggio musicale

Otputujte s Hrvatskim baroknim ansamblom u Viaggio musicale

U nastavku glazbenog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara, a uoči premijere Händelove opere Orlando, Hrvatski barokni ansambl nastupit će u klaustru samostana Male braće u četvrtak, 27. srpnja, s početkom u 21.30 sati, izvodeći program naziva Viaggio musicale.

Hrvatski barokni ansambl najznačajniji je hrvatski ansambl specijaliziran za povijesno vjernu interpretaciju instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe baroknog razdoblja i bliskih epoha, na originalnim glazbalima i njihovim vjernim replikama. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a među njima i diplome “Milka Trnina” Hrvatskog društva glazbenih umjetnika za 2002. godinu i nagrade “Orlando” za nastup na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014. godine. Umjetnička voditeljica ansambla, koji će u smanjenom sastavu nastupiti na ovom koncertu, je renomirana violinistica Laura Vadjon koja svira baroknu violinu, kao i Tanja Tortić, dok će barokno violončelo svirati Lea Sušanj Lujo, teorbu Izidor Erazem Grafenauer i Krešimir Has čembalo.

Programom Viaggio musicale publiku će povesti na putovanje kroz različite forme talijanskog baroka od njegovih početaka, još ukorijenjenih u renesansu, do razvijenih oblika koji će stvoriti pretpostavke za razvoj novog stila, pretklasike. U nizu nešto manje poznatih skladatelja ističu se najvažniji skladatelji talijanskog baroka poput Corellija i Vivaldija.

Hrvatski barokni ansambl, osim na samostalnom koncertu 27. srpnja u klaustru Male braće, nastupit će i u operi Orlando Georga Friedricha Händela pod glazbenim vodstvom dirigenta Davida Batesa te u režiji Jánosa Szikore na otoku Lokrumu 28., 29. i 30. srpnja.

Pročitajte još

‘Krakelure, Pavo i ja’ – splitska izložba i performans Slavena Tolja

Dulist

[FOTO] ‘JA SAM ONA KOJA NISAM’ Gostujuća predstava oduševila dubrovačku publiku

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Otvaranje’ Berte Miloš

Dulist