Kultura

Otkriveni suhozidi u potopljenom neolitičkom naselju Soline na Korčuli

Otkriveni suhozidi u potopljenom neolitičkom naselju Soline na Korčuli

U podmorskim arheološkim istraživanjima potopljenog neolitičkog naselja Soline na otoku Korčuli otkriveni su suhozidi, ali i mnogobrojni vrijedi nalazi. U istraživanjima je sudjelovao i viši kustos Dubrovačkih muzeja dr.sc. Domagoj Perkić.

Riječ je o izuzetno zanimljivim i rijetkim podmorskim arheološkim istraživanjima neolitičkog naselja koje je u zadnjih oko 6500 godina postepeno dospjelo pod more i danas se nalazi na dubini od 4 do 4,5 m. Naime, nekadašnje obalno naselje, na umjetno podignutom i proširivanom poligonalnom otočiću, postepeno je potopljeno zbog podizanja mora na istočno jadranskoj obali. Upravo zahvaljujući tome i prirodno zaklonjenom prostoru od utjecaja morskih valova, ostatci naselja su ostali sačuvani zajedno s kulturnim slojevima. U njima su pronađeni brojni ulomci keramičkih posuda od kojih su pojedine bile bojane i bogato ukrašavane, zatim razne koštane alatke (igle, šila) i litički nalazi (glačane sjekire, kremena sječiva, noževi, ostatci od obrade kremena). Svi nalazi pripadaju tzv. klasičnoj hvarskoj kulturi iz vremena kasnog neolitika, odnosno zadnjih razdoblja mlađeg kamenog doba.

– Inače su neolitička naselja na otvorenom, van speleoloških objekata vrlo rijetka. U pravilu ih je teško naći i njihovi tragovi nisu vidljivi na površini. Ovakva naselja pod morem još su rjeđa i time dragocjenija, ne samo u hrvatskim nego i znatno širim europskim okvirima. Uz bogate nalaze i ostatke brojne suhozidne arhitekture naselja to daje još veću vrijednost ovom nalazištu, otvara sasvim nove perspektive i spoznaje te usmjerava pažnju istraživača na moguće slične nove, zasad nepoznate, prapovijesne lokalitete u podmorju našeg priobalja – zaključio je viši kustos dr. sc. Perkić.

Istraživanja su obavljena u organizaciji Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a voditelj je bio dr. sc. Mate Parica.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist