Kultura

Begić: U školi podižemo kulturnu razinu kako bi Dubrovnik u pravom smislu postao dio EU

Begić: U školi podižemo kulturnu razinu kako bi Dubrovnik u pravom smislu postao dio EU

Mada je protekla školska godina od njih zahtijevala dodatne napore, u UŠ Luke Sorkočevića, reći će ravnatelj Slobodan Begić, zadovoljni su posti­gnutim rezultatima. Štoviše, upravo tijekom nje ostvaren je povijesni uspjeh pa tako nakon desetljeća čeka­nja svoja vrata na jesen otvara sred­nja baletna škola. O navedenom, ali i o ERASMUS projektu ‘Arts now and before’ u kojem sudjeluju te u okviru kojega su dobili zadatak prirediti završnu svečanost, Begić je progovo­rio za čitatelje DuLista.
— Pandemija nas je dovela u situa­ciju u kojoj smo se morali prilagoditi. Jasno, kao i u ostalim resursima, u ško­lama je uvedena online nastava koja ne može zadovoljiti sve programe. Mi smo, djelomično, zbog broja učenika u razredima, ali i zbog same zgrade koja daje mogućnost da se epidemio­loški ispoštuju mjere, školsku godinu završili uspješno. Djeca su mogla uživo pohađati dio praktične nastave na slikarskom odjelu, a na glazbenom gotovo u potpunosti. Bilo je manjih odstupanja, ali vjerujem da su satovi polučili željeni rezultat kojeg bi inače dobili. Kolege nastavnice i nastavnici su se zaista potrudili da učenici dobiju sve što im je potrebno. Također, ovo je bila dobra prilika koju nismo pro­pustili iskoristiti pa su djeca itekako profitirala od individualne nastave prilikom koje je cijela pažnja bila samo njima posvećena. Iz takvih situacija, a zbog čega sam jako zadovoljan, nije se proširila zaraza. Zapravo smo imali samo pojedinačne slučajeve i prema mojim saznanjima oni su se dogodili izvan škole. S epidemiolozima smo čitavo vrijeme bili u kontaktu. Postupali smo prema svim uputama i istog trenutka neutralizirali smo tih par slu­čajeva – kazao je. ­
Kako smo već spomenuli, krizi uspr­kos uspjeli su realizirati nešto na što se već generacijama čeka – srednju baletnu školu u Dubrovniku.
— To je među najvećim uspjesima ove školske godine, zapravo zadnjih nekoliko desetljeća škole uopće. Jed­nostavno smo bili njom zakinuti. Imamo djecu koja su izuzetno zain­teresirana za balet i kad napune 14 godinu alternativa im je samo odlazak u Zagreb kao grad koji jedini ima sred­nju baletnu školu. Sve je započelo tako što su mi se obratile kolegice s balet­nog odjela i pitale možemo li pokušati nešto napraviti. Od listopada 2020. pri­kupljena je sva potrebna dokumenta­cija – projekcija nastave, satnice, even­tualni nastavnici… Nju sam poslao na aplikaciju u Ministarstvo znano­sti i obrazovanja. Slijedom toga ono je zatražilo suglasnost Dubrovačko-neretvanske županije kao suosnivača i Županijska skupština je na sjednici pred Božić odobrila proširenje. Počet­kom veljače dobili smo izvještaj od resornog ministarstva da je određeno povjerenstvo, a što je davalo naznake da bi se nešto moglo dogoditi. U cije­lom tom razdoblju naš je slučaj bio i na Ministarstvu financija jer prošire­nje zahtijeva dodatne financijske inter­vencije. U svibnju je rečeno da nam je sve odobreno i da u rujnu ove godine možemo krenuti s nastavom. Zanimljiv je podatak da smo mi jedina škola koja je dobila odobrenje što znači da smo osigurali uvjete i dokazali kako ono što mi otvaramo nije hir već potreba na razini čitave Hrvatske te čak i šire. Kadra baletnih plesačica nema dovoljno. Sva naša kazališta ih ‘uvoze’ i nadam se da ćemo mi to promijeniti. Generacije odlaze, plesačicama je radni vijek kratak pa će naše učenice pronaći svoje mjesto. Potrudit ćemo se da netko od njih ostane u Dubrovniku kako bi nastavile raditi u školi – iznio je ravnatelj te pojasnio kako će se odvijati nastava i kad kreću prijave.
Oko 25. lipnja kreću prijave
— Prijemni ispit održat će se 29. i 30. lipnja te 1. srpnja. Poslije toga slijedi procedura ‘prijavnice i dopisnice’ te objava lista. Moramo raditi prijemne ispite, žao mi je ako netko ostane ispod crte, priliku će opet imati dogo­dine. Sedam bi učenika trebalo biti primljeno i oni će startati prvi pone­djeljak u rujnu. Bit će to jedan razred koji je kombiniran. Jedan dio će raditi po gimnazijskom programu i biti ovdje, a drugi će nastavu pohađati u gimnaziji te ovdje dolaziti na satove baleta. Nastava će se odvijati u dvije smjene i za očekivati je da će biti i do 21 sat. Morat ćemo pronaći još jednu dvoranu. Vidjet ćemo može li nam je ustupiti jedna od osnovnih škola i tamo ćemo prebaciti najmlađe bale­rine. Veliku dvoranu koristit će sred­njoškolke jer je ona najopremljenija. Zaposlit ćemo tri nova korepetitora i nastavnicu baleta s tim da računamo da ćemo jednu ostaviti nakon miro­vine. Na povremenom angažmanu bit će svakako onaj nastavnik koji će učenicima predavati folklor, odnosno narodne plesove. Dogovorili smo se s FA Linđom i on će dolaziti na jedan sat tjedno. Morat ćemo dovoditi i stručni kadar koji će nekoliko dana održavati radionice. To je praksa i kroz sve ostale odjele pa ćemo osigurati da je ima i balet – poručio je Begić.
U proteklom razdoblju ostvarili su i značajnu suradnju s osječkom Akade­mijom za umjetnost i kulturu.
— Zahvaljujući našem sugrađaninu Vlahu Ljutiću, inače profesoru na osječkoj akademiji došao sam u kon­takt s tamošnjim kolegama s glazbe­nog odjela. Razgovore smo započeli još za vrijeme pandemije. Čekali smo kad će se situacija smiriti. Želja nam je bila postaviti operu ‘Cosi fan tutte’ Wolfganga Amadeusa Mozarta kao jedno od najsloženijih djela u glazbe­noj literaturi uopće. Ona objedinjuje sve. To je nešto što bi se moglo odvijati u UŠ Luke Sorkočevića svake godine. Mi smo dogovorili termin 30. svibnja u Kneževu dvoru izvesti glazbeno-scen­sko djelo kojim ćemo zaključiti škol­sku godinu. Sudjelovao je orkestar UŠ potpomognut nastavnicima i operni ansambl osječke Akademije. S učeni­cima sam počeo raditi odmah nakon završetka drugog lockdowna. Moram reći da su oni bili jako dobri. Naprav­ljena je revizija orkestra kako bi se ispoštovao dopušten broj glazbenika na sceni. Uspjeli smo s 25 ljudi napra­viti operu koja je izazvala oduševlje­nje kod svih koji su je imali priliku čuti. Sama djeca reagirala su s odu­ševljenjem. Studenti s osječke Akade­mije su sjajni. Gledano pjevački, ali i glumački vrlo su profesionalni za tako mlade ljude ispred kojih je karijera. S Osijekom ćemo nastaviti suradnju i dogodine u Danima škole opet ćemo je ponoviti, a kad stasaju naše djevojke s baletnog odjela i njih ćemo uključiti jer to je prava svrha umjetničke škole – trasiranje njihovog budućeg zanima­nja. U rujnu s Cosi fan tutte gostujemo u Bjelovaru i Vukovaru. Odlazimo na turneju Hrvatskom pa ćemo pokušati posjetiti i još neke gradove. To uče­nike jako veseli te očekujemo ukupno dvije-tri uspješne izvedbe – najavio je.
Upitali smo ga i kako napreduju arheološki radovi u parku škole nužni za proširenje zgrade.
— Arheološki radovi su pred krajem. Dobit ćemo dozvolu za obnovu tvr­đave i u nju se mora vratiti nastava. U planu je rekonstrukcija parka i za oče­kivati je da će se u njemu ona odvijati. To će biti dozvoljeno svim drugim školama koje imaju želju ovdje doći i promatrati direktno dubrovačku povi­jest. Tvrđavu ćemo dati na upotrebu i glazbenoj mladeži koja će je moći koristiti ljeti za probe, koncerte i dru­ženja. Postoji vanjski ulaz kroz kojeg mogu ući. Također, park ćemo dati na raspolaganje Dubrovačkim ljet­nim igrama te ostalim sadržajima od kojih možemo skupiti novac kako bi financirali projekte, gostovanja, semi­nare i odlaske u europske centre od Beča do Pariza. Naš je zadatak podi­zati kulturnu razinu kako bi Dubrov­nik u pravom smislu postao dio EU. Mi smo najudaljenija točka Hrvatske, ali mislim da možemo nešto promije­niti koristeći sve dobrobiti koje nam današnja tehnologija pruža – istaknuo je. U tom kontekstu spomenuo je još jedan važan projekt koji će potrajati do 2023., a to je ERASMUS projekt ‘Arts now and before’. U njemu sudjeluju Finska, Poljska, Latvija, Portugal, Nje­mačka i Hrvatska.
ERASMUS projekt ‘Arts now and before’
— Mi smo zaduženi za završnu sveča­nost. Planira se formiranje simfonij­skog orkestra i zbora UŠ. U njemu će, ako nam bude nedostajalo ljudi, biti članovi dubrovačkog simfonijskog orke­stra i naši studenti. Koristit ćemo sve resurse s kojima raspolažemo i za koje su predviđena sredstva. Naš je zadatak da pokažemo koliko je hrvatska tradi­cijska glazba, a koju smo naslijedili sto­ljećima boraveći na ovim područjima, utjecala na onu klasičnu Europe. Izvest ćemo Haydenovu simfoniju br. 104. nazvanu Londonska, a čiji zadnji sta­vak nosi temu ‘Oj, Jelena, Jelena, jabuka zelena’, zatim ‘Era s onoga svijeta’, neke nove skladbe sa sličnim motivima, ali i uvertiru Sorkočevićeve simfonije. Inače, u izradi je i film o našoj školi od 7 i pol minuta kojim ćemo se predstaviti osta­lim zemljama. Prvi susret uživo svih voditelja i profesora ćemo imati nekad sljedeće školske godine kako bismo razvili strategiju u svezi pandemije COVID-a. Ako ona iščezne, dio učenika vodit ćemo na određene destinacije gdje ćemo promatrati što druge škole rade i dočekati ih sa završnim programom – zaključio je za DuList ravnatelj UŠ Luke Sorkočevića Slobodan Begić.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 9. lipnja 2021

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist