Kultura

Džemal Cakić nastupa večeras ispred Kneževa dvora

Poznati dubrovački glazbenik i prva truba Dubrovačkog simfonijskog orkestra Džemal Cakić, nastupit će kao solist s orkestrom pod ravnanjem maestra Marca Tarduea ovoga petka, 11. lipnja ispred Kneževa dvora. Početak koncerta je u 21 sat.
Trubača Džemala Cakića publika će imati priliku čuti u jednom od najljepših djela pisanih za njegov instrument, u Haydnovom Koncertu za trubu i orkestar u Es duru, dok će izvedbi prethoditi Haydnova Simfonija br. 82 u C duru „Medvjed“. Na programu je i Prokofjevljeva Klasična simfonija, op. 25.
Dirigent Marc Tardue rođen je u SAD-u, a tijekom svoje karijere nagrađivan je brojnim prestižnim nagradama, kao što su nagrada Međunarodnog natjecanja CIEM ‘Ernest Ansermet’ za dirigente te prestižna ‘Swiss Prize’. Bio je glazbeni direktor francuskog Ensemble Instrumental de Grenoble, švicarskog Orchestre Symphonique et Théâtre Lyrique de Bienn, portugalskog Orquestra Nacional do Porto, a gostovao je kod brojnih europskih orkestara i na brojnim festivalima. Francuska vlada nagradila je titulom ‘Chevalier des Arts et Lettres’ za izvanredna umjetnička postignuća, Portugalsko ministarstvo kulture nagradom Medalha de Mérito Cultural, a Armensko ministarstvo kulture Gold Medal Diplomom za značajn doprinos razvoju kulturnih odnosa između Njemačke i Armenije. Od listopada 2018. obnaša funkciju šefa dirigenta DSO-a.
Džemal Cakić, rođen je u Dubrovniku, a glazbenu naobrazbu započeo je u šestoj godini. Završio je glazbenu školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku u klasi profesora N. Obradovića te diplomirao na Glazbenoj akademiji u Skopju (pri Fakultetu za muzičku umjetnost “Ćiril i Metod” u Skopju). Od 1996. godine stalni je član Dubrovačkog simfonijskog orkestra na radnom mjestu I. trubača, ujedno i član “Four Seasons”, brass kvinteta te jazz glazbenik. Sudjeluje na mnogim jazz festivalima. Od 2002. godine honorarni je nastavnik pri glazbenoj školi Luke Sorkočevića. Slobodno vrijeme posvećuje proučavanju različitih glazbenih stilova, te pomaganju mladima u glazbenoj naobrazbi. Proučava odnos glazbenik – instrument – publika – produkcija. Kao srednjoškolac, a posebno kao student tijekom školovanja na Akademiji, sudjelovao je na mnogim natjecanjima, gdje je osvajao brojne nagrade. Završio je poslijediplomski studij u klasi profesora mr. Vasa Ristova, pri Fakultetu za muzičku umjetnost “Ćiril i Metod” u Skopju.

Pročitajte još

O ŽIVOTU DUBROVAČKIH LJETNIKOVACA Online projekcija filma nastalog u sklopu radionice Muza

Dulist

U Pridvorju manifestacija ‘Pjesnici pod platanom’

Dulist

ZBOG BOLESTI Otkazan večerašnji koncert Frana Matušića, Jasminke Stančul i Gudačkog kvarteta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija