Kultura

OTISAK VREMENA Zavirite u bogatstvo dubrovačkih medalja!

OTISAK VREMENA Zavirite u bogatstvo dubrovačkih medalja!

‘Dubrovačke medalje i plakete – otisak vremena’ naziv je zanimljive izložbe koja će biti otvorena u ponedjeljak, 27. lipnja u Kneževom dvoru s početkom u 20.30 sati.

Izložbom se želi predstaviti veći broj medalja vezanih uz Dubrovnik, a datiraju se u širokom vremenskom rasponu od 15. stoljeća pa sve do današnjih dana. Na izložbi će javnosti biti predstavljeno više od 40 domaćih i stranih autora s oko 200 ostvarenja, a neka od njih Dubrovčani će imati priliku prvi put vidjeti. Zanimljivo je istaknuti kako dio izloženih medalja pripada fundusu Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja, no veći dio njih dolazi iz privatnih zbirki kolekcionara i numizmatičara Boža Lasića i Marka Šarinića, kao i drugih kulturnih ustanova i društava, te pojedinaca. Kako nam je rekao Božo Lasić, na izložbi će se predstaviti medalje isključivo vezane uz Dubrovnik i to na način da su ili bile kovane za Dubrovnik ili ih je kovao netko od Dubrovčana kao što je veliki medaljer i kipar Pavao Dubrovčanin.

-Neke medalje bit će prikazane prvi put u Dubrovniku, poput originalne medalje Pavla Dubrovčanina koju donosi naš veliki kolekcionar i stručnjak za medaljerstvo i numizmatiku Marko Šarinić. Bit će prikazana i zlatna medalja Prijenos ruke svetog Stjepana iz Dubrovnika koja je u 17. stoljeću vraćena Mađarima. Tim povodom kovan je niz medalja, a ove godine će biti prikazana ta zlatna medalja koja nikad nije bila prikazana u Dubrovniku, manje je poznata i raritetni je primjerak – govori nam Božo Lasić, naglasivši kako će se u ponedjeljak dubrovačkoj javnosti predstaviti i medalje i vrsni dubrovački medaljeri.

Značajno je istaknuti i kako će dubrovačka publika u ponedjeljak imati priliku vidjeti i knjigu istoimenog naziva ”Dubrovačke medalje i plakete – otisak vremena” autora Boža Lasića i Dina Lokasa, inače kustosa Kulturno-povijesnog muzeja i autora ove izložbe.
Na njoj su Lasić i Lokas radili tri godine, a prikupili su 98 posto medalja iz Dubrovnika.

-Gospar Lokas zbirku Dubrovačkih muzeja oplemenjuje i mislim da će nakon ovoga Dubrovački muzeji redefinirati zbirku i popuniti je, nadam se i zbirkama kolekcionara koji će, ako se počne raditi, s vremenom svoje zbirke deponirati upravo u Muzejima. Drago mi je da su se Dubrovački muzeji otvorili privatnim kolekcionarima, jer je velika stvar da kolekcionari izađu vanka sa svojim zbirkama kako bi pokazali sve ono što su cijeli život skupljali. Kolekcionarima nije cilj u samom skupljanju nego da te zbirke izložimo i da ih netko i vidi. Stoga je dobro da su Dubrovački muzeji to prepoznali kao što se u svijetu sve više prepoznaje značaj privatnih kolekcionara – rekao je Božo Lasić, naglasivši kako su imali veliku pomoć ravnateljice DUM-a Pavice Vilać, a izložbu je sufinanciralo i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

-Nadam se da će se u dogledno vrijeme krenuti i s projektom prezentacije hrvatskih medalja – zaključio je Lasić.
Inače, na izložbi u ponedjeljak Dubrovčani će moći vidjeti nekoliko desetaka izložaka koji će na jedinstven način predstaviti jedan od važnih segmenata dubrovačke kulturne baštine, a istodobno će to biti prigoda da se zainteresirana javnost upozna s bogatstvom medalja posvećenih osobama i događajima vezanih za politički, kulturni, sportski i javni život Dubrovnika, Hrvatske i šire. Ova će izložba ujedno biti i prilika da se posjetitelji upoznaju s radom brojnih istaknutih hrvatskih i inozemnih medaljera.

Autor izložbe je Dino Lokas kustos Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja dok likovni postav izložbe potpisuje Ivona Michl kustosica Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Pročitajte još

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist

OBILJEŽAVANJE 220. GODIŠNJICE SMRTI Koncert DSO-a u čast Ivana Mane Jarnovića

Dulist

Ivana Jelača među 10 odabranih iz Europe u programu REMArkable za perspektivne glazbenike

Dulist