Kultura

OSTVARENJA DUBROVAČKIH ARHITEKATA ‘Ovo je najljepši trenutak nekog arhitektonskog djelovanja’

OSTVARENJA DUBROVAČKIH ARHITEKATA 'Ovo je najljepši trenutak nekog arhitektonskog djelovanja'

Izložba ostvarenja dubrovačkih arhitekata 2017.-2021. otvorena je u petak navečer u Lazaretima, kao dio popratnog programa godišnjeg skupa Dana arhitekata, koji se održava u Dubrovniku.
Na izložbi su se vidjela 55 rada iz raznih arhitektonskih kategorija i djelatnosti od urbanizma, prostorno planskih rješenja, uređenja javnih površina, sportskih sadržaja, građevina javnih i društvenih namjena, hotela, stambenih i više stambenih građevina, vila, obiteljskih kuća, obnove povijesnih građevina iz područja kulturne baštine, obnove ruralnih kompleks kao i interijera.
Kako je rekla predsjednica Društva arhitekata Dubrovnika Ursula Stanić Siništaj, radi se o projektima koji su izvedeni ili su u procesu izvođenja, odnosno o projektima koji su u raznim stupnjevima dovršenosti ovisno o tome čekaju li se za njih još neke dozvole ili su formirane kao ideje.
Arhitekt Tonči Čerina rekao je kako je izložba onaj trenutak kad se arhitekti vole pohvaliti pred drugim kolegicama i kolegama, i uvijek je najljepši trenutak nekog arhitektonskog djelovanja.
-Mi volimo vjerovati da tu arhitekturu ne pokazujemo samo kolegicama i kolegama, već da će ona imati neki širi odjek, da će je i građani vidjeti, da će polako shvaćati da arhitektura može biti dobra, da je važna – rekao je Čerina te se potom osvrnuo na važnost društava arhitekata, odnosno na važnost djelovanja strukovnih udruga, koje ispunjavaju izuzetno važne funkcije.
Na izložbi je predstavljen i četvrti broj časopisa Mjera, kojega je predstavila njegova urednica Divna Antičević. Istaknula je kako je želja od početka bila napraviti časopis kao svojevrsnu dopunu današnjem brzom protoku informacija. U protekle četiri godine izdana su četiri časopisa, a ovaj posljednji broj bavi se temom zakonodavstva.
Izložbu je otvorio dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je naglasio kako uvijek moramo voditi računa o mjeri, posebno u gradnji.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist