Kultura

NE PROPUSTITE PREDAVANJE! Bukovčeve prekrasne Konavoke

Predavanje na temu Bukovčeve Konavoke održat će se ovog četvrtka, 7. travnja, u Kući Bukovac. Događanje je to u sklopu programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca.

Među nekolicinom Bukovčevih likovnih ostvarenja etnografske tematike svoje mjesto su našle i slike s konavoskim motivima. Najčešće je riječ o portretima ili prikazima figura na otvorenom u konavoskoj narodnoj nošnji, kao najočiglednijem indikatoru identiteta konavoskog kraja.

Iako malobrojno zastupljena tema unutar Bukovčevog opusa, ipak omogućava praćenje Bukovčevih slikarskih dostignuća i razvoja likovnog jezika počevši s prvim prikazima iz San Francisca, preko Pariza i Cavtata, pa sve do posljednjih godina u Pragu.

Bilo da Konavoke prikazuje akademski ili realistično u duhu plenerizma i impresionizma, kao portrete, žanr scene ili alegorijske prikaze, ove slike osim umjetničke vrijednosti sadrže i neospornu dokumentarističku etnografsku vrijednost značajnu ponajviše za rodni kraj.

 

Pročitajte još

Lerovo ‘Uglavnom vedro’ u Lazaretima

Dulist

GALERIJA FLORA Otvorena izložba polaznika PopHeart Factory radionica za djecu i odrasle

Dulist

[FOTO] PROLJEĆE PRI DVORU Folklorna večer ‘Pjesma, ples i mi’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija