Politika

OŠTRE REKACIJE NA HDZ-ove NAVODE ‘Preuzimanjem zasluga obezvrijedili trud građana i aktivista’

OŠTRE REKACIJE NA HDZ-ove NAVODE 'Preuzimanjem zasluga obezvrijedili trud građana i aktivista'

‘Na koliko je niske grane spao dubrovački HDZ, svjedoči njihovo priopćenje u kojem slavodobitno objavljuju puku kako su spasili izvorište Omble i zaustavili projekt gradnje hidroelektrane’, pišu u priopćenju za medije vijećnici Mosta Dubrovačko-neretvanske županije referirajući se na izjave vladajuće stranke o tome kako su HDZ-ova nastojanja konačno uspjela brisanjem projekta Hidroelektrane Ombla iz prostorno-planske dokumentacije. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

‘Nitko im ne može osporiti da su 2015. godine gradskim vijećnicima predložili donošenje deklaracije protiv projekta gradnje Hidroelektrane Ombla, koji je nakon zajedničkih konzultacija sa svim vijećnicima usvojen aklamacijom. No stoji i činjenica kako su mnogi vijećnici i prije deklaracije i poslije deklaracije na svim razinama političkog odlučivanja govorili o štetnosti ovog projekta, dok ga je godinama isti taj HDZ rukama svojih vijećnika držao u županijskom i gradskom prostornom planu, sve do zadnje sjednice na kojoj je projekt pobrisan iz prostornog plana zbog negativne ocjene studije utjecaja na okoliš.

Dakle, na zadnjoj sjednici je samo u tehničkom smislu proknjiženo brisanje projekta gradnje hidroelektrane na Ombli iz Plana zbog prethodno navedenih razloga, a oni su to predstavili svojom spasonosnom pobjedom. Pritom su se kurtoazno zahvalili građanima što su im pomogli, a zapravo su na taj način potpuno obezvrijedili trud tih istih građana i brojnih aktivista koji su cijelo vrijeme ukazivali na negativne aspekte gradnje hidroelektrane na Ombli, dok je njihov tadašnji glavni tajnik Branko Bačić u medijima izražavao zgražanje činjenicom da se odustaje od ovog projekta.

Kad su im deklaracije tako važne, zašto nisu proveli onu o žurnom zatvaranju odlagališta na Grabovici, koju su također podržali? Zašto nisu na vrijeme odustali od Centra za gospodarenje otpadom u Lučinom Razdolju, koji svojom zastarjelom tehnologijom neće na kvalitetan način riješiti pitanje gospodarenja otpadom i još će dodatno negativno utjecati na Malostonski zaljev i uzgoj školjki? Zašto nisu na isti način kako su proknjižili hidroelektranu na Ombli proknjižili i pravomoćnu presudu o smanjenju obuhvata Golfograda na Srđu, a ne potvrdili nezakoniti obuhvat s kojeg će se otpadne vode i pesticidi slijevati u tu istu Omblu koju su maločas spasili? Takvi potezi bi ih učinili vjerodostojnima, a ovako njihove spasonosne litanije izazivaju samo podsmijeh kod građana’, stoji u potpisu Klub vijećnika Mosta Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist