Aktualno

OSPICE Ljiljana Betica Radić objasnila stanje u Europi

OSPICE Ljiljana Betica Radić objasnila stanje u Europi

Infektologinja prim. mr. sc. Ljiljana Betica Radić objasnila je na svom Facebook profilu kakvo je stanje u Europi po pitanju epidemije ospica.

-Osim nedavne velike epidemije ospica balkanskih regija, ospice su prisutne i u Europi, a i dalje se šire, jer je pokrivenost cijepljenjem u mnogim zemljama EU/EEA suboptimalna. Od početka 2018. zabilježene su velike epidemije ospica u Rumunjskoj (757), Francuskoj (429), Italiji (168) i Portugalu (145), a manje epidemije: Belgija (5), Češka (23), Njemačka (33), Irska (44), Latvija (9), Norveška (4), Poljska (17), Švedska [28] i Ujedinjeno Kraljevstvo (42). Pokrivenost cjepivom u 2016. godini za drugu dozu cjepiva koja sadrže ospice bila je ispod 95% u 22 od 29 zemalja EU. Pokrivenost cijepljenja mora se povećati u više zemalja, cilj je postići pokrivenost populacije za drugu dozu cjepiva najmanje 95%, kako bi došlo do prekida cirkulacije ospica. Kolektivni imunitet postiže se kada je pokrivenost populacije za drugu dozu cjepiva koja sadrži ospice najmanje 95 posto – objasnila je Betica Radić.

Pročitajte još

BUDUĆI PARKING U NOVOJ MOKOŠICI Franković: Plan je da ga izgradimo u ovoj godini

Dulist

[FOTO] OBILAZAK CESTE TAMARIĆ Franković najavio: Realizacijom ovog projekta će biti moguća komunikacija manjim autobusom!

Dulist

TUŽNA OBLJETNICA U sudaru Aurore i Ilirije poginulo 10 putnika

Dulist