Aktualno

SEOLA 2018. ‘Ruđer 01’ odvozio dva puna kruga

SEOLA 2018. 'Ruđer 01' odvozio dva puna kruga

Tim ‘Ruđer 01’ Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik sudjelovao je na 6. utrci solarnih automobila SOELA 2018. u Sisku od 8. do 9.lipnja.

Dubrovčani su stigli u Sisak 7. lipnja kao najudaljenija ekipa, te je bilo potrebno ‘Ruđera’ širine 208 cm dovesti na auto-prikolici. Morali su proći tehnički pregled i sastanak za mentore (upute za utrku).

Prvog dana manifestacije nazočili su odličnim predavanjima s temama o novim generacijama električnih baterija, o novim materijalima u svemirskoj industriji, znanosti, globalizaciji, tehnologijama i vizijama razvoja. Također, ‘Ruđer’ je bio izložen na izložbi u centru grada otvorenoj za sve građane, a na kojoj je mentor Željko Prce osvojio prvu nagradu – besplatan najam električnog vozila po izboru u Dubrovniku na dva dana.

U subotu 9. lipnja nakon svečanog otvorenja uz prisustvo ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića započela je utrka, a ‘Ruđer 01’ je startao 7. Vozač Krstijan Zucalo, učenik 1.d razreda smjera automehaničar, startao je trku uz svoje kolege: 1. desna asistencija – Miro Vlahušić, učenik 1. d razreda smjera automehaničar, te 1. lijeva asistencija – Mario Raguž, učenik 2.d razreda smjer automehaničar. Za tehničku potporu pobrinuo se mentor Hrvoje Jurin, a sve to su omogućili ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik Dinko Mandić i mentor Željko Prce.

Podsjetimo, ‘Ruđer 01’ predstavljen je u Dubrovniku 1. lipnja prošle godine, no zbog nedostatka vremena i nemogućnosti promjene kontrolera na motoru, nisu se uspjeli natjecati prošle godine. Ipak, uz sav trud i doradu, ovogodišnja SOELA bila je uspješna.

Učenik Kristijan Zucalo u trku je startao punom snagom baterije, 1.36 kWh, te uz odličnu asistenciju svog tima odvozio dva puna kruga. Treći krug nije bio moguć zbog procjene vozača o oslabljenom prednjem ovjesu, za kojeg je procijenio da neće izdržati. Staza je bila neravna, a zahtjevni zavoji smanjili su mu preciznost upravljanja vozilom.

-Ovaj projekt SOELA se ističe među svim sličnim projektima, jer potiče entuzijazam mentora, učenika, upoznavanje, razvijanje i primjenu novih tehnologija u strukovnim školama strojarskog i električnog smjera. Drago nam je da smo postali dio ove priče, te ćemo svakako nastaviti sudjelovati i razvijati ‘Ruđera’ za buduće utrke – naglasio je ravnatelj Mandić.

Tim ‘Ruđer’ pomogli su svojim donacijama u materijalu Zajednica tehničke kulture Dubrovnik, Društvo inovatora DNŽ te Metron Inštitut iz Slovenije.

Pročitajte još

[FOTO] Katji Bakija dodijeljeno Priznanje Doma Marina Držića

Dulist

TURISTIČKE BROJKE U DUBROVNIKU ‘Odličan početak sezone’

Dulist

16 ROTACIJA TJEDNO AMSTERDAM – DUBROVNIK Značajno povećanje broja letova nizozemskog avioprijevoznika

Dulist