Hrvatska

Osobni dokumenti dostupni na Internetu od 10. lipnja

Za osam dana nitko više neće morati odlaziti po rodni list u općinu u kojoj je rođen, čekati izdavanje u redu ni plaćati biljege: bit će dovoljno da ga isprinta sa internetske stranice, a svako državno tijelo takav će dokument morati prihvatiti kao vjerodostojan.

Građani će također moći provjeriti kod kojeg im je liječnika ili zubara karton, a koristi li škola njihova djeteta elektronički imenik, moći će u svakom trenutku vidjeti djetetove ocjene ili izostanke te komunicirati s razrednikom. U utorak, 10. lipnja, konačno će početi s radom Vladin projekt e-građanin.

– Ugovori su potpisani i sljedeći tjedan kreće njegova prva faza – potvrdio nam je ministar uprave Arsen Bauk.

Radi se o jednom od ključnih Vladinih projekata kojim se nastoji smanjiti administriranje, čekanje i koštanje raznih dokumenata koje građanima svakodnevno trebaju. Projekt, za koji će se kroz tri godine izdvojiti 24 milijuna kuna, trebao je startati još prošle jeseni, ali će, zbog problema u financiranju, tek sljedeći tjedan ući u upotrebu.

Manje novca

I građanima i državi e-građanin trebao bi uštedjeti višemilijunske iznose. Ministarstvo uprave je izračunalo da država samo na poštanske usluge za slanje različitih rješenja i zahtjeva, koje može slati elektroničkim putem, godišnje potroši 180 milijuna kuna. Kad su u pitanju građani, kao ilustrativni primjer naveli su prijavu djeteta nakon rođenja: uzeli su da se godišnje u Hrvatskoj rodi 43.000 djece te izračunali da njihovi roditelji za prijavu potroše 158.000 sati i 4,14 milijuna kuna za razne pristojbe. Uz to, roditelji iz Zagreba potroše dodatnih 950.000 kuna za parkiranje.

Da bi građani mogli koristiti usluge e-građanina, morat će fizički otići u poslovnicu Fine gdje će dobiti svoju šifru i, ako posjeduju pametni telefon, token. I sve je besplatno – kaže Darko Parić, pomoćnik ministra zadužen za e-Hrvatsku.

Prva faza e-procedure

U prvoj fazi, dodaje, građanima će se nuditi tri vrste usluga. Prvi tip usluga su poruke državne uprave upućene građanima.

– U svojevrsni pretinac sličan mailboxu građani će primati, primjerice, poruke HZZO-a, zatim poruke MUP-a da im ističe putovnica ili Porezne uprave – kaže Parić. Drugi tip su usluge provjere određenog stanja: moći ćemo saznati tko nam je izabrani stomatolog ili koliko nam je uplaćeno novaca u 2. mirovinski stup.

– Treći tip su usluge on-line izdavanja dokumenata. Za sada će biti dostupni samo rodni i vjenčani list, ali planiramo da se putem Interneta mogu dobiti i potvrde o nekažnjavanju, prebivalištu i niz drugih – kaže Parić.

Promjena liječnika

Četvrti – i najvažniji – tip usluge tek se razvija i neće biti dostupan u prvoj fazi e-građanina. Radi se o najsloženijim uslugama kod kojih građani mogu nešto mijenjati: na primjer, on-line promijeniti izabranog liječnika.

U Ministarstvu uprave ističu kako uvođenje e-građanina ne znači ukidanje šaltera: potpuno ukidanje vjerojatno nikada neće biti moguće, a u državi u kojoj polovica kućanstava još uvijek nema priključak na Internet.ƒ

Pročitajte još

Počinje isplata doplatka za djecu za veljaču 2023.

Dulist

[FOTOGALERIJA S MARKOVOG TRGA] I dubrovački liječnici su na prosvjedu!

Dulist.hr

‘SOS ZA ZDRAVSTVO’ Danas počinje veliki prosvjed liječnika na Markovom trgu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija