Grad

Osnovnoškolci počinju nastavu bez dijela udžbenika. Što kažu ravnateljice?

Osnovnoškolci počinju nastavu bez dijela udžbenika. Što kažu ravnateljice?

Dio učenika u dubrovačkim osnovnim školama u ponedjeljak, na prvi dan škole, neće dobiti sve potrebne udžbenike. Konkretno, riječ je o dijelu novih obveznih udžbenika za koje sredstva osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Prema dosadašnjim informacijama, navedeni bi udžbenici trebali stići do kraja rujna. Ravnateljice osnovnih škola za DuList ističu kako navedeno kašnjenje udžbenika neće predstavljati problem.

Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Gruž istaknula je kako će učitelji uložiti dodatni napor te učenici kašnjenje udžbenika ne bi trebali osjetiti.

-Inače, sve knjige izdavača nalaze se na njihovim stranicama u digitalnom obliku. Radni materijali, koje financira Grad Dubrovnik, su stigli i učenici će ih dobiti u ponedjeljak. Dobar dio udžbenika koji su lanjski, stari i upotrebljivi, te koji se prenose s učenika na učenika, bit će dostupan u ponedjeljak. Neće baš nedostajati cijeli komplet udžbenika. Za pojedine predmete hoće. U osmom je razredu prisutan novi kurikulum pa će tu nedostajati više knjiga po predmetima. Mislim da ćemo se snaći i da to ne bi trebala biti velika poteškoća – rekla je Elez.

Osnovnoškolci počinju nastavu bez dijela udžbenika. Što kažu ravnateljice?

Ravnateljica OŠ Mokošica Petra Đapić Caput rekla je kako učenici svake godine dobivaju udžbenike i radne materijale.

-Dio udžbenika koji su u upotrebi, učenici su vraćali, a za dio se išlo u nabavu novih. Gdje nam nisu došli kompleti, tu čekamo nadopunu, a gdje smo mogli, dali smo radne materijale i udžbenike. Za svaki je razred drukčije. Nadam se da ćemo dobiti udžbenike do kraja devetog mjeseca. Što se tiče rada, mi smo se pripremili. Moram reći da su učitelji napravili veliki posao, nije bilo lako sve to sortirati – ističe Đapić Caput te isto tako dodaje kako će biti dostupni online udžbenici. Naglasila je i kako će knjige učenicima dijeliti u dva dijela.
-Išli smo na podjelu na način da djeca imaju barem dio knjiga na prvi dan. Mogli smo čekati da dođe nadopuna, ali idemo s podjelom onog dijela što imamo – kazala je.

Ravnateljica OŠ Marina Getaldića Silvana Bjelovučić istaknula je kako su radne udžbenike – bilježnice, zbirke i mape dobili od Grada Dubrovnika te su ih već rasporedili.

 

Osnovnoškolci počinju nastavu bez dijela udžbenika. Što kažu ravnateljice?
-Međutim, obvezni udžbenici su financirani od strane Ministarstva znanosti obrazovanja. Očito je došlo do problema s javnim natječajem te se morao ponoviti. Zbog toga je došlo do disbalansa s vremenom. Također, skoro pa cijela predmetna nastava imat će naslijeđene udžbenike, te će eventualno doći do nadopune za osmi razred, s novim udžbenicima. Razrednoj nastavi će malo kasniti udžbenici, budući da se radi o manje-više radnim udžbenicima, ali to će sve biti u razdoblju ponavljanja tijekom prva tri tjedna škole. Učitelji su pripremili materijale. Onda idu inicijalni ispiti, a tek krajem rujna počinju obrade novog gradiva. Smatram kako neće biti problema. Vjerujem da se neće reflektirati u smislu nedostatka za same učenike – rekla je Bjelovučić.

Ravnateljica OŠ Marina Držića Zrinka Capor navodi kako su radni udžbenici stigli.
-Dakle, sve što Grad Dubrovnik financira je stiglo. Riječ je, među ostalim, o materijalima za tehničku kulturu i likovnim mapama. Udžbenici koji nisu radni, koje osigurava Ministarstvo znanosti i obrazovanja, doći će do kraja mjeseca. No, tijekom prva tri tjedna imamo ponavljanje gradiva te mislim da ne bi trebao biti veliki problem. Također, udžbenike koji se nasljeđuju za početak ćemo podijeliti, ako su u dobrom stanju – kazala je Capor.

Ni u Osnovnoj školi Lapad nema navedenih udžbenika.

-Udžbenici kasne te ih još nismo podijelili. Stići će tijekom prva dva tjedna nastave. Ne znamo još kada. To ne predstavlja problem jer se tijekom prvih tjedana nastave ionako ponavlja gradivo prošlog razreda. Radni udžbenici su stigli i podijelit će se. Nastavnici su profesionalci i mogu raditi bez udžbenika. Svi su u Školi za život, izvor za nastavu ne mora biti nužno udžbenik – istaknula je ravnateljica OŠ Lapad Nikolina Soko.

Osnovnoškolci počinju nastavu bez dijela udžbenika. Što kažu ravnateljice?

Ravnateljica OŠ Montovjerna Lucija Vujica ističe kako još nemaju točan datum kad bi udžbenici mogli stići.
-Mi ih iščekujemo, ali za nas to ne predstavlja problem. Dobili smo radne materijale koje osigurao Grad Dubrovnik. Dio udžbenika se nasljeđuje, a dio se mijenjao zbog kurikularne reforme. Taj će dio, koji se mijenjao zbog reforme, kasniti nekoliko dana od početka školske godine. Taman dok se uhodamo u nastavu, a ionako moramo nadoknaditi sadržaje koje su djeca prošla na online nastavi. Inače, u našim smo godišnjim izvedbenim kurikulumima planirali ponavljanje nastavnih sadržaja. Stvarno ovo nismo doživjeli kao problem te ne mislim da će utjecati na nastavu – rekla je Vujica.

Odgovor iz ministarstva
Za objašnjenje navedene situacije, priupitali smo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

-Udžbenici nakon nabave koju provodi svaka škola vlasništvo škole te se kao takvi nasljeđuju iz generaciju u generaciju, a škola nabavlja samo uništene udžbenike (cca 15-20 posto svake godine). Što se tiče same procedure, Ministarstvo ne dostavlja knjige školama kojih u Hrvatskoj ima više od 1300. Ministarstvo osigurava sredstva i doznačuje ih školama, a škola provodi postupak nabave ovisno o potrebnoj količini i uništenim udžbenicima – navode iz ministarstva.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist