Grad

OSNOVCI KREIRALI PRORAČUN Po želji učenika u škole stižu ormarići

OSNOVCI KREIRALI PRORAČUN Po želji učenika u škole stižu ormarići

Učenici četiri dubrovačke osnovne škole, koji su proteklih mjesec dana sudjelovali u pilot projektu participativnog budžetiranja, izglasali su svoje projekte vrijedne 60 tisuća kuna, odnosno 10 tisuća kuna po projektu.

Oni će se realizirati do kraja ove godine. Prema riječima dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića, učenici OŠ lapad izglasali su kućicu za dežurne i uređenje prostora za trgovinu i pekaru. OŠ Ivana Gundulića izglasala je uređenje unutarnjeg prostora za učenike u funkciji dnevnog boravka i mini maturalnu, OŠ Marina Držića dnevni boravak i OŠ Marina Getaldića zeleni prostor, odnosno uređenje vanjske zelene površine.

-To je ono što su učenici istaknuli kao bitno za njihovu školu. Radi se o malim, realnim projektima koji su ostvarivi u ovoj proračunskoj godini. Važno je da ih i ostvarimo kako bi učenici vidjeli da se ono što su izglasali i realiziralo – rekao je gradonačelnik te dodao kako je jedan projekt, kojega su predlagali učenici svih škola, znatno financijski skuplji te je izašao iz zadanih financijski okvira, a to su ormarići. Njih će pak Grad Dubrovnik, sukladno prostornim mogućnostima pojedine škole realizirati u dogovoru sa školama.

Treba istaknuti kako je pilot projekt participativnog budžetiranja proveden u osnovnim školama uvodi i priprema za 2020. godinu kada Grad Dubrovnik kreće u implementaciju modela participativnog budžetiranjakoji ima za cilj da se odluke o raspodjeli dijela javnih sredstava donose u direktnoj suradnji s građanima na nivou kotara.

-Kao uvod u taj projekt u proteklih mjesec dana Grad Dubrovnik i DURA proveli su pilot projekt u dubrovačkim osnovnim školama, a završio je prošlog tjedna finalnim glasovanjem za projekte koje su učenici predlagali, a od kojih će jedan po generaciji biti i realiziran. Bio je to intenzivan proces od 12 dana radionica u 25 razreda u četiri škole, a prethodile su mu i edukacije za facilitatore volontere – istaknula je Marina Lazarević, članica Uprave DURA-e dodavši kako je ukupno sudjelovalo petstotinjak učenica i učenika, a cijeli je proces rezultirao prijedlozima za 50 projekata, koji su ušli u naknadnu tehničku analizu.
-Cilj je bio testirati proces na generacijama od petog do osmog razreda da bismo mogli izvući zaključak kojim dobnim skupinama on najviše odgovara – rekla je Lazarević.

Vedrana Elez, ravnateljica OŠ Ivana Gundulića, rekla je kako je ovaj projekt u središte pažnje stavio učenika.
-Ovo je projekt koji djecu uči odgovornosti kako prepoznati što je važno u zajednici, što je važno da imaju u svom prostoru u školi, a korisnici toga bit će svi. Morali su pokazati i umijeće komunikacije, uvažavanja mišljenja drugoga i doći do zajedničkog dogovora oko projekta. Učenici su uživali u tome, bili su svo vrijeme zainteresirani i ukazali nam na neke potrebe koje mi odrasli možda ne primjećujemo. Slijedi najodogovorniji dio, realizacija projekta – rekla je Elez dodavši kako je u ovoj školi sudjelovalo oko 200 učenika.
-Učimo ih biti odgovornim građanima – zaključila je.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je dubrovački model participativnog budžetiranja jedinstven u Hrvatskoj, a postoje brojni europski gradovi koji su s participativnim budžetiranjem dosta toga napravili i doprinijeli da se građani osjećaju korisnim u predlaganju javnih projekata, s kojima se u konačnici identificiraju.
-Krenuli smo s pilot projektom s razlogom iz škola. Prvo, škole su mikrolokacija gdje možemo vidjeti kako stvari funkcioniraju te gdje griješimo kako bismo bili spremni na izazove kad to podignemo na veću razinu. Škole su važne jer odgoj kreće iz škola. U školama možemo djecu naučiti na praksu da oni odlučuju o projektima za koje imaju zadane novčane vrijednosti te da oni, unutar zadanog budžeta, odlučuju o tome što je bitno za školu. Tada to postaje njihova svijest da oni mogu nešto promijeniti. Sutra će oni, kad napune 18 godina, doći na novi ‘level’ sudjelovanja u mjesnim odborima i gradskim kotarima kada ili predlažu određene projekte ili izlaze i glasaju o njima jer vide rezultat. Zato je važno da se ovi projekti i realiziraju – rekao je gradonačelnik.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist