Kultura

Osječani osvojili festivalsku publiku

Osječani osvojili festivalsku publiku

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku prvi je put nastupilo na Dubrovačkim ljetnim igrama i to s nagrađivanom predstavom „Unterstadt“ koja je sinoć počela u Stulinoj ulici iza Katedrale, nastavila se prolazom preko Boškovićeve poljane i Strossmayerove ulice te odigrala u parku Umjetničke škole.

Publika je ovacijama i dugim pljeskom ispratila osječki ansambl i ovu potresnu dramu koja je na programu i večeras s početkom u 20:30 sati.
Predstava „Unterstadt“, s podnaslovom „Roman jedne osječke obitelji“,  nastala je prema istoimenom djelu Ivane Šojat-Kuči, a  pripovijeda priču građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća kroz sudbine četiriju generacija žena – prabake, bake, majke i kćeri – ispreplećući njihove propale iluzije, odgoj djece te povijesne događaje koji ih nemilice šibaju. „Unterstadt“ daje glas svemu proglašenom avetinjskim i zguranom u ormare. Od osobnih trauma, do prešućenih povijesnih istina. Govori o Gradu, o Osijeku, ali i bilo kojem srednjeeuropskom gradu kroz mijene vremena, bojanke diktatura, totalitarizama, političkih sustava koji su ljude uvijek dijelili na podobne i suvišne, dostojne i nepoželjne. Ova uspješna produkcija HNK u Osijeku dobitnica je nagrada Hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolje redateljsko ostvarenje u 2012., kao i Nagrade publike za predstavu godine portala TEATAR.hr.

Prema romanu Ivane Šojat-Kuči, dramaturgiju „Unterstadta“ potpisuje Bojan Marotti, režiju Zlatko Sviben, scenografiju Miljenko Sekulić, kostimografiju Katarina Radošević Galić, a brojni ansambl osječkog Hrvatskog narodnog kazališta predvode Branka Cvitković i Sandra Lončarić Tankosić.

„Unterstadt“ je na programu Igara i večeras, u 20:30 sati u Stulinoj ulici iza Katedrale gdje su ulaz i početak predstave, zatim se prolazi kroz ulicu Iza mira, preko Boškovićeve poljane i Strossmayerove ulice da bi se ipak glavni dio predstave odigrao u parku Umjetničke škole. Ulaznice su dostupne online na www.dubrovnik-festival.hr te u prodajnim uredima Igara na adresi Od Sigurate 1 i na Stradunu.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist