Aktualno

Osamdeseti rođendan Hotela Maestral!

Osamdeseti rođendan Hotela Maestral!

Ove godine Hoteli Maestral d.d. obilježavaju 80. obljetnicu svog poslovanja, 80. godina od izgradnje prve hotelske kuće u današnjem hotelskom lancu.  

Danas se Hoteli Maestral d.d. sastoje od sljedećih objekata: hotel Uvala****, hotel Splendid***, hotel Komodor***, hotel Vis***, hotel Adriatic** i Adriatica Rooms**.

Povijest Maestrala seže u daleku 1935. godinu kada je na jednom od najljepših kutaka Lapada izgrađen hotel Praha s 29 kreveta. Slijedi izgradnja hotela Komodor u neposrednoj blizini, a 1950. godine ova se dva objekta spajaju u jedan i nastaje jedinstveni hotel s 50 soba, što je za ono vrijeme bio značajan kapacitet.

Područje Uvale Lapad se postupno urbaniziralo pa su se tako na Masarykovom putu jedan za drugim izgradili hoteli: Splendid i vila Doris (1938.), Vis (1956.), Adriatic (1962.), Dubrovnik Palace (1972.) te novi dio hotela Vis (1986.). Sedamdesetih godina prošlog stoljeća ovi hoteli su poslovali u sklopu HTP Dubrovnik.

U sezonama prije Domovinskog rata, svi hoteli su ostvarivali pozitivne  financijske rezultate. Štoviše, prema službenim analizama godišnjih pokazatelja na razini grupacije, hoteli Društva bili su rangirani u sam vrh hotelijerstva Hrvatske.

Za vrijeme Domovinskog rata Maestrali su bili dom Hrvatskoj vojsci i prognanicima. Direktne i indirektne ratne štete procijenjene su na 14,6 milijuna eura.

Nakon rata i sanacije oštećenja hoteli nastavljaju s poslovanjem. Kreditnim sredstvima i sredstvima od prodaje hotela Dubrovnik Palace obnavljaju se hoteli Splendid i Komodor (1987. i 1988.).

Godine 2003. otvara se novi hotel Uvala (rekonstrukcija trećeg paviljona hotela Adriatic) jedinstvenog dizajna s prvim dubrovačkim wellness i spa centrom, koji je kasnije višestruko nagrađivan. Nažalost, nakon toga, a zbog očekivane privatizacije, daljnja obnova hotela Društva je zaustavljena.
Danas hotelski lanac Maestrala s pet hotela i jednim paviljonom godišnje ostvaruje preko 140.000 noćenja, a zapošljava 134 stalna i 40 sezonskih djelatnika.

Usprkos neobnovljenosti hotela što predstavlja najveći nedostatak pred snažnom konkurencijom u destinaciji, lokacija, stručnost i iskustvo Maestralovih zaposlenika čine turistički proizvod jedinstvenim i još uvijek omogućavaju postizanje vrlo dobrih poslovnih rezultata.

Posebnost i kvalitetu Maestralovih hotelskih kuća potvrđuju česti komentari gostiju poput „Three Star Hotel with Five Star Staff“, „Hotel with Heart“, „Wonderful Staff, Best Location“…

U prvih devet mjeseci ove godine Maestrali su ostvarili 1% više noćenja i 1,4% veći prihod u odnosu na  2014. godinu. Ukoliko se ostvare procjene prihoda do kraja tekuće godine, a uz planirane uštede u operativnim rashodima, Društvo će i treću godinu za redom ostvariti dobit što, obzirom na resurse i navedena ograničenja, predstavlja izuzetan uspjeh.

Poslovni planovi za 2016. godinu veoma su optimistični i očekuje se nastavak trenda pozitivnog poslovanja i povećanja dobiti.

Ovom prigodom Uprava Društva zahvaljuje svim bivšim i sadašnjim zaposlenicima na predanom radu u stvaranju Maestrala u proteklih 80 godina uz želju za još puno uspješnih sezona i značajnih obljetnica – navode u svom obljetničkom priopćenju iz Hotela Maestral.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist