Aktualno

OŠ MARIN GETALDIĆ Predavanje na temu ‘Demencija u obitelji’

OŠ MARIN GETALDIĆ Predavanje na temu 'Demencija u obitelji'

Na poziv psihologinje Jadranke Zlošilo Udruga DUSAB u ponedjeljak je održala predavanje ‘Demencija u obitelji’ u Osnovnoj Školi Marin Getaldić.

Predavanje se održalo učenicima osmih razreda, a predavali su Farida Pažin – dopredsjednica Udruge i don Jerko Ban – predsjednik savjetodavnog odbora Udruge DUSAB.

Gospođa Farida se osvrnula na to što je to demencija i kako nastaje. Veliki naglasak je stavila na to kako se ponašati prema osobama koje imaju tu bolest, odnosno kako im život učiniti ugodnijim i kvalitetnijim. Dok je don Jerko Ban prikazao nekoliko kratkih filmova koji pokazuju kakav je suživot s osobama koje imaju demenciju i time učenicima osvjestio kako izgleda sama bolest.

Nakon predavanja mladi su dobili bolju sliku da demencija nije bolest psihe, nego je neurološka bolest mozga, te da je najčešća demencja Alzheimerova bolest.

Inače, Udruga DUSAB (Dubrovačka udruga skrbnika, bolesnika i prijtaelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija) je osnovana prije tri i pol godine kako bi pomogla svim oboljelim od demencije na području Dubrovačko – neretvanske županije. Procjenjuje se da danas na području Dubrovačko – neretvanske županije boluje oko 3.000 ljudi od raznih vrsta demencija.

 

 

Pročitajte još

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist

EMISIJA ‘TKO TO TAMO PJEVA’ Nastupila je i Nevenka Tokić sa Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

Međunarodni je dan primalja

Dulist