AktualnoUrednički izbor

ORSAN NE RADI, ŠTEKA I KOMOLAC Njirić: ‘Gorivo tankamo u bidone, nema druge! Sramota!’

naslovna gorivo

Benzinska postaja na Orsanu, jedina na užem gradskom području za opskrbu brojnih manjih plovila iz našeg akvatorija, i dalje je zatvorena. Usprkos činjenici da je Vlada RH na sjednici održanoj 13. lipnja INA-i dodijelila koncesiju na 999 metara kvadratnih tog pomorskog dobra.
Problem nemogućnosti tankanja goriva za plovila namijenjena za transfere i izlete na tisuće naših gosta prisutan je već godinama. Pisali smo o tome često i kontaktirali nadležne, od gradonačelnika nadalje. Svi su oni u toliko navrata isticali kako su svjesni problema odnosno, riječima Mata Frankovića, ‘važnosti marinske benzinske postaje Orsan za lokalno stanovništvo, gospodarstvo, ali i za turizam’. Međutim, u srcu sezone gorivo se i dalje nema gdje natočiti, a loptica odgovornosti se prebacuje…

Tanka se na cesti, u bidone

bidoni pumpa
Poduzetnik Đivo Njirić, inače vlasnik 10 plovila za brodske izlete koji je upravo saznao da je Trip Advisor njegovu brodsku turu na svojoj stranici proglasio najboljom, ne u Dubrovniku, ne u Hrvatskoj, već u svijetu za 2024. godinu, istovremeno je sretan ali i ogorčen.
-Vjerujte toliko sam nesretan i sretan u isto vrijeme. Plače mi se, eto! Saznam jutros ovu divnu vijest, gosti spremni čekaju brodove za izlete koje su bukirali, a ja nemam gdje natankat gorivo. Ne radi Orsan, a evo jutros ni Komolac. Znate kako sam ja tankao kad sam shvatilio da sam ostao bez goriva?! Poslao sam caddya iz Zatona s 10 bidona, i na pumpi u Komolcu, onoj na cesti natankao sve bidone. Iz njih sam prelijevao u glisere. Zamislite da ja lijevam u glisere iz bidona! Ali sam prisiljen bio na to, inače gosti koji su rezervirali svoj izlet ne bi isplovili – žali nam se Njirić, kojemu je čitava situacija koja traje već duže vremena, neshvatljiva i apsolutno neprihvatljiva.

djivo njiric
-Pričamo o Dubrovniku, pomorskom gradu, elitnom turizmu… Svi se dičimo ovim, onim. Naš se gradonačelnik busa u prsa kako se napravilo ovo, ono… Dolazaka toliko i toliko, pa Ryanair, cjelogodišnji letovi… A ovo osnovno usred sezone nemamo rješeno! Sramota! Mi smo počeli raditi 2. travnja. Vozimo svaki dan. Dođeš na te otoke, sve šporko, zapušteno, bageri, kamperi, plaže pune smeća, stiropola, svega… I još nemaš gdje natankat gorivo. Pa ovo nema nigdje nego kod nas! Ova borba traje već godinama jer se Grad i INA spore oko zemljišta, a lomi se preko naših leđa. Mislim se što bi bilo da je trafostanica ili hidroelektrana na gradskom zemljištu. Ne bi dali radit i to je to? Grad ne bi imao struju? Ma o čemu pričamo?! Imam 10 brodova, dnevno trošim 10 litara goriva koje nemam gdje natankat. A koliko nas je takvih! I koliko ovo traje!? Ok, pumpa na Orsanu je godinama radila ilegalno, jer nije imala koncesiju. I to nije u redu, naravno da se takva situacija mora rješit. Ali ni Most Dubrovnik nema upravnu dozvolu nit će je ikad dobiti jer raskrižje u Sustjepanu nije rješeno. E pa što ćemo ga zatvorit?! Tako smo naslijedili. Grad je trebao biti fleksibilan. Ne možeš samo zatvorit pipu pa se vi snalazite kako znate i umijete, a mi ćemo vas još kritizirat. Dok se ne rješi pumpa na Batahovini trebali su se dogovorit i pustit da pumpa na Orsanu normalno radi. Pa na moru imate sigurno tisuću brodica i tko zna koliko tisuća gosta, a nema se gdje natočit gorivo, ma nečuveno! – zaključuje Njirić.

bidoni pumpa 2

Neće lako…
Na temelju recentne Vladine Odluke o dodjeli koncesije ministar mora, prometa i infrastrukture će u roku od 90 dana od dana njene izvršnosti, sklopiti ugovor o koncesiji pomorskog dobra. Ugovor o koncesiji, napomenuto je, sklopit će se nakon što koncesionar podmiri naknadu s obilježjima naknade za koncesiju računajući od 1. siječnja 2019. godine, a koju će utvrditi nadležno tijelo. Dakle ima tu još koraka, procedure i nije baš za pretpostaviti da će to bit tako brzo. A što će do tada naši brodari, poduzetnici? Snalazit se kao i do sada, kako znaju i umiju, jer im nema druge.

brodice pumpa

NJIRIĆ NADLEŽNIMA: ‘Živimo li vi i ja u nekom drugom svijetu, nekom paralelnom svemiru? Jer po vama ispada da smo Monte Carlo, a nemamo gdje natankat gorivo!’

Naš se sugovornik Đivo Njirić prisjetio prošlogodišnje konferencije o nautičkom turizmu u Lazaretima kojoj je tema, između ostalog, bio i brodski sezonski promet.
-Bio je tamo i gradonačelnik i Kristijan Pavić iz ACI-ja i Blaž Pezo, župan, neki zamjenik ministra… Bilo ih je uglavnom oko 200 tamo sa kravatama u odijelima. Ja sam došao u svojoj majici od firme i kratkim hlačama. Jer ja sam, za raliku od njih, radnik. I onda sam strpljivo odslušao ta njihova višesatna izlaganja dok se nisam javio za riječ. Kako su oni pričali bajke o mega jahtama, cruiserima, jedrlicama, marinama, super poslu koji se odradio, upitao sam ih: ‘Živimo li vi i ja u nekom drugom svijetu, nekom paralelnom svemiru? Jer po vama ispada da smo Monte Carlo i u nas je sve sređeno i teče med i mlijeko, a nemamo gdje natankat gorivo!’
Uz taj problem ukazao sam im na još jedan koji se na sreću uspješno rješio. Naime, Županijska lučka uprava je bila dala ukrcajno-iskrcajno mjesto preko puta place u Gružu namijenjeno za sve brodove za izlete, sve ove jahte, mega jahte što dolaze, u tih par metara. I to je bio kazin! Dođe netko po goste, a vozač Libertasa mu trubi da se makne. Tu se vršila i dostava i nabavke. Sve na toj stanici, a često i nasred ceste. Predložio sam i ajde to su uvažili i rješilo se – da se maknu arle koje ničemu ne služe pa se tu dobilo prostora i sad se ‘lakše diše’ – ispričao nam je Njirić.

Pumpa na Batahovini dogodine?
Neovisno o tome što je INA dobila koncesiju za pumpu na Orsanu Gradu je nužno potrebna još jedna benzinska postaja za opskrbu plovila. Rješenje je Batahovina za koju je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo rekao da bi mogla biti spremna za iduću sezonu. Međutim to je pod znakom debelog upitnika s obzirom da, kao što znamo, kod nas se većina procedura otegne. Lučka Lučka uprava Dubrovnik još 2021. godine je izdala koncesiju tvrtki Adria Oil u svrhu gradnje i gospodarskog korištenje benzinske postaje na dijelu lučkog područja. Projekt je u fazi ishođenja građevinske dozvole za koju se Pezo, nedavno je kazao, nada da će biti rješena do kraja ljeta. Ukoliko bude koncesionar bi mogao krenuti u realizaciju. Ali živi bili pa vidjeli!

Pročitajte još

Kaos u Zračnoj luci Split, otkazani svi letovi!

Dulist

Pronađeni Česi nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist

UKLJUČEN HELIKOPTER HRZ-A Češki državljani nestali na području vrha Sveti Ilija u Orebiću

Dulist