AktualnoHrvatska

Optužnica protiv Sanadera i HDZ-a!

Optužnica protiv Sanadera i HDZ-a!

Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Iva Sanadera, Mladena Barišića, Ratka Mačeka, Branke Pavošević, Nevenke Jurak, Anite Lončar,

Bojana Dimića, Hrvatske demokratske zajednice i trgovačkih društava Fimi Media, Ani-Lon i Onida. Sve zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju.
Priopćenje USKOK-a donosimo u cijelosti:
– Optužnicom se prvookrivljeniku Ivu Sanaderu, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske i predsjednik okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, stavlja na teret da je, od kraja 2003. do 2. srpnja 2009., u Zagrebu, u namjeri pribavljanja nelegalnih sredstava i prikrivanje ostvarenih prihoda te iz istih financiranje okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te stjecanja koristi za sebe, druge osobe i okrivljenu Hrvatsku demokratsku zajednicu, u zajedničko djelovanje povezao drugookrivljenika Mladena Barišića, rizničara HDZ-a, trećeokrivljenika Ratka Mačeka, koji je do početka 2008. godine obnašao funkciju glasnogovornika Vlade RH i šefa izbornih stožera HDZ-a, četvrtookrivljenicu Branku Pavošević, šeficu računovodstva HDZ-a i tajnicu za financije, a od 2004. godine, na prijedlog drugookrivljenika Mladena Barišića, i petookrivljenicu Nevenku Jurak, direktoricu okrivljenog društva Fimi Media.

Potom je petookrivljenica Nevenka Jurak u realizaciji plana grupe, te izvlačenja novca iz okrivljenog društva Fimi media, angažirala šestookrivljenicu Anitu Lončar-Papeš, odgovornu osobu okrivljenog društva Ani-Lon i sedmookrivljenika Bojana Dimića, odgovornu osobu okrivljenog društva Onida.
Tako je prvookrivljenik Ivo Sanader, osobno i posredstvom drugookrivljenika Mladena Barišića, koji je postupao po njegovim nalozima, u neposrednim kontaktima i posebno na sastanku održanom 4. travnja 2007. u Vladi s predstavnicima trgovačkih društava i javnih institucija, tražio od čelnika pojedinih državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te pojedinih državnih institucija u kojima Vlada imenuje upravljačku strukturu da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s okrivljenim trgovačkim društvom Fimi Media što su ovi i prihvatili.

Pri tome je s Nevenkom Jurak dogovorio da će dio novca koji će okrivljeno društvo Fimi Media ostvariti iz tako unaprijed dogovorenih i dobivenih poslova, kao i dio novca koji će se osigurati plaćanjem fiktivnih računa okrivljenom Društvu uz pomoć drugih okrivljenika izvlačiti iz tog društva i predavati drugookrivljenom Mladenu Barišiću, koji će potom isti predavati prvookrivljenom Ivi Sanaderu osobno, kao i osobama prema njegovom nalogu, a dijelom tako dobivenog novca će se, po nalogu prvookrivljenika Ive Sanadera, vršiti plaćanje u korist okrivljene Hrvatske demokratske zajednice. Nadalje, prvookrivljenik Ivo Sanader osobno, a po njegovu nalogu i drugookrivljenik Mladen Barišić i trećeookrivljenik Ratko Maček, istupajući ispred okrivljene Hrvatske demokratske zajednice i koristeći činjenicu da je ista vladajuća stranka, od većeg broja fizičkih i pravnih osoba u vidu donacija prikupljali su financijska sredstva za potrebe financiranja okrivljene Hrvatske demokratske zajednice.

Tako prikupljena sredstva, u ukupnom iznosu od najmanje 15.335.800,00 kuna, četvrtookrivljenica Branka Pavošević, po nalogu koji joj je prvookrivljenik Ivo Sanader dao osobno ili posredstvom trećeookrivljenika Ratka Mačeka, nije iskazala u poslovnim knjigama okrivljene Hrvatske demokratske zajednice.

Postupajući po istom nalogu, četvrtookrivljenica Branka Pavošević je tako pribavljenim sredstvima, koja nisu evidentirana u poslovnim knjigama okrivljene Hrvatske demokratske zajednice te mimo propisanog načina financijskog poslovanja političkih stranaka, plaćala troškove okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, te vršila isplate u korist fizičkih i pravnih osoba. Znatna plaćanja nekim pravnim i fizičkim osobama iz „crnog fonda“ okrivljene Hrvatske demokratske zajednice, po nalogu prvookrivljenika Ive Sanadera, obavljali su drugookrivljenik Mladen Barišić i trećeookrivljenik Ratko Maček.

Na opisani način prvookrivljenik Ivo Sanader i okrivljena Hrvatska demokratska zajednica pribavili su imovinsku korist u ukupnom iznosu od najmanje 46.609.564,62 kune, od čega prvookrivljenik Ivo Sanader najmanje 15.000.000,00 kuna, a okrivljena Hrvatska demokratska zajednica najmanje 31.609.564,62 kune.

Nadalje, petookrivljenica Nevenka Jurak pribavila je imovinsku korist u iznosu od najmanje 2.556.000,00 kuna, šestookrivljenica Anita Papeš-Lončar u iznosu od 2.001.522,24 kuna i sedmookrivljenik Bojan Dimić u iznosu od 1.800.416,39 kuna. Okrivljeno trgovačko društvo Fimi Media pribavilo je imovinsku korist u iznosu od 11.897.223,23 kuna, a okrivljeno trgovačko društvo Ani-Lon u iznosu od 5.891,60 kuna.

Protiv odgovornih i službenih osoba državnih tijela, predsjednika uprava i odgovornih osoba trgovačkih društava u isključivom ili većinskom vlasništvu države, te državnih institucija u kojima Vlada RH imenuje upravljačku strukturu, bit će pokrenuti posebni postupci zbog počinjenih zlouporaba u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media.

U optužnici se Županijskom sudu u Zagrebu predlaže određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika Ive Sanadera – navedeno je u priopćenju USKOK-a objavljenom na službenoj stranici Državnog odvjetništva RH:
 

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist