GradUrednički izbor

OPROŠTAJ FRA STIPE NOSIĆA UZ KNJIGU I PREDAVANJE Ostavit ću komadić srca i duha u svom Dubrovniku

OPROŠTAJ FRA STIPE NOSIĆA UZ KNJIGU I PREDAVANJE Ostavit ću komadić srca i duha u svom Dubrovniku

Napuštam vas za mjesec, dva, ali duhom ću uvijek ostati tu, u ovom prelijepom gradu. Skoro 19 godina, pa to je čitav jedan život – s posebnom nostalgijom priča nam fra Stipe Nosić, koji se nakon, eto, gotovo dva desetljeća oprašta od Dubrovnika i Dubrovčana. Na posljednjem kapitulu Zadarske franjevačke provincije odlučeno je da fra Stipe bude gvardijan u samostanu sv. Frane u Zadru, a fra Stipe oprostio se od svojih vjernika, prijatelja i svećenika predavanjem na temu ‘Tajne klaustra Male braće’, održanom ove srijede u Male braće.

Fra Stipe je na predavanju predstavio i svoju knjigu, ‘Klaustar Male braće remek-djelo stvaralaštva’ koja zbog pandemije nije mogla biti predstavljena široj publici. Riječ je o monografiji o klaustru, ilustriranoj uglavnom fotografijama umjetničkog fotografa Željka Šoletića. Inače, knjigu je prošle godine na hrvatskom i na engleskom jeziku izdala izdavačka kuća FORUM d. o. o. iz Zadra.
Fra Stipe ovom se prigodom prisjetio nekih ‘ključnih točaka’ svojih gotovo pa dva desetljeća u zidinama, pa su tako brojni okupljeni posjetitelji mogli čuti anegdote, crtice, priče i otkrivene detalje o samostanu Male braće. A fra Stipe je za DuList oprično pričao o svojih 19 u Gradu, kao i gdje odlazi. Inače, zamijenit će ga vikar fra Ivan Gavran iz Crikvenice.
– Idem u svetoga Franje, tamo, kod orgulja! Ma bio sam ja već u Zadru i to tri godine, kao mladomisnik, od 1979. do 1982. godine – prisjeća se fra Stipe. Uslijedio je studij u Njemačkoj.
– Poslije četverogodišnjeg studija proveo sam u Puli godinu dana i u Rijeci devet godina, to je bilo teško ratno vrijeme. Tamo smo organizirali Caritas, hranili ljude. Ma čovjek više ne može shvatiti kako je tada bilo, ljudi su radili za 50 ondašnjih maraka, što je danas neshvatljivo. Šest godina sam, nakon toga, bio u Njemačkoj gdje sam bio u misiji za Hrvate, a 2003. sam došao ovdje, u ovaj prekrasni grad – kratko je ‘zaokružio’ fra Stipe. Je li mu bio šok doći u naš grad, kako je reagirao kad je vidio u kakavom je tužnom stanju ovaj prekrasni samostan, ali i kako su nastajale njegove crtice, zapisi, otkrio nam je za ovaj broj našeg tjednika.

Vidimo se sutra na kioscima!

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist