Politika

Oporezivat će se i državna imovina

Oporezivat će se i državna imovina

Ministar financija Slavko Linić sastao se danas s predstavnicima gradova i općina Dubrovačko-neretvanske županije te potom zajedno s gradonačelnikom Vlahušićem komentirao Zakon o porezu na nekretnine, kao i oslobađanje od poreza subvencije na zračni prijevoz građana.

 – Održavamo sastanke s predstavnicima gradova i općina kao dio javne rasprave o zakonu o porezu na nekretnine, budući da to postaje osnovni prihod lokalnih samouprava. Pokušavamo zajedno s njima pronaći sve sporne točke i probleme i pripremiti se za zamjenu komunalnih naknada ovim porezom – izjavio je Linić.

Dodao je kako se s Udrugom poslodavaca pokušava pronaći rješenje oko oporezivanja poslovnih nekretnina, a konačni prijedlog zakona trebao bi se na klupama saborskih zastupnika naći za mjesec dana.

– Veće će opterećenje biti ako je imovina van funkcije. Bitnije odstupanje od prvotne ideje jest odustajanje od jedinstvene stope. U razgovoru s predstavnicima ugostitelja i hotelijera našli smo rješenje kojim bi se izbjegao veći skok u oporezivanju – rekao je Linić, koji je istaknuo kako će se one nekretnine za koje se ne bude znao vlasnik ili vlasnička struktura bude nejasna, teretiti izravno nekretnina.

Linić je također rekao kako po pitanju oslobođenja od poreza subvencioniranih avionskih karata nema razlike između toga i odluke gradskih vijeća o subvenciji karata u gradskom prijevozu za na primjer umirovljenike.

– Dubrovnik je značajno udaljen od središta i pronašli smo opravdanje za ovakvu odluku – kazao je Linić. Po pitanju ulaska Hrvatske u EU i specifičnog položaja juga Hrvatske, Linić je istaknuo kako se pokušavaju naći rješenja za brži protok preko graničnih prijelaza, posebno transporta robe, premda oko toga „nema suglasnosti s čelnicima Županije i veći je problem neodgovorno političko ponašanje“.

Posebno ga je iziritiralo pitanje o mogućim subvencijama za dubrovačke gospodarstvenike zbog teže prometne povezanosti nakon ulaska u EU.
– Sve manje razumijem ljude koji to pitaju. Volio bih vidjeti tog gospodarstvenika. Nemam ništa protiv da se vratimo u 1989. godinu, u doba SR Hrvatske. Tamo su bile subvencije. To je nešto što eventualno još može biti u poljoprivredi, prijevozu putnika. Ne razumijem. To su gospodarstvenici koji ne znaju raditi, stvaraju gubitke, neodgovorni su. Sramotno da poduzetnik pita tako nešto. Pa što je cijelu 2012. radila Vlada? Reprogrami, spuštene kamate, krediti preko HBOR-a, predstečajne nagodbe. Svaki od takvih nespobosnih koji nije znao prebroditi krizu i stvorio je ogromne gubitke država mu daje mogućnost da se dogovori. Što je to ako nije poticaj? I sad imaju morala pitati za subvenciju zbog sat vremena dužeg puta? – kazao je vidno iznervirani ministar.

Vlahušić je zahvalio ministru u ime svih građana Dubrovnika što je vrlo brzo riješen problem oporezivanja subvencioniranih avionskih karata građana Dubrovnika, a zahvalama se pridružila i predsjednica Gradskog vijeća Olga Muratti.

– Ministar je ovim potezom pokazao kako to nije lokalni, već nacionalni problem. Pokazao je razumjevanje za ideje koje će olakšati promet u carinskom dijelu. Danas ćemo sve to završiti na Gradskom vijeću. Pokazuje se da kad problem bude ozbiljan, ukoliko je suradnja Grada i države brza, da i rješenja mogu biti kvalitetna – istaknuo je Vlahušić.

– Nama je kao gradu iznimno vrijedno što oko 1700 ljudi ima registrirani posao iznajmljivanja. Prihode koje ćemo imati bit će znatno veći. Također nam je važno naplatiti porez od nekretnina u vlasništvu države, a toga je jako puno naslijeđeno – zaključio je Vlahušić, dodavši kako je grad Dubrovnik „specifičan“, i po pitanju prijevoza i po problemu graničnih prijelaza.

Pročitajte još

UHIĆEN BIVŠI POMOĆNIK NINE OBULJEN Davor Trupković prihvatio mito od 39 tisuća eura i Apple Watch

Dulist

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist