Kultura

Operna senzacija za kraj 72. Igara

Operna senzacija za kraj 72. Igara

Svjetske operne zvijezde, koloraturna sopranistica Diana Damrau i bas Nicolas Testé, nastupit će uz mladog tenora Roka Radovana i neizostavne nositelje završnog koncerta – Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, ovog puta pod ravnanjem festivalskoj publici omiljenog Ivana Repušića – na opernoj gali u srijedu, 25. kolovoza u 22 sata ispred Katedrale. Nakon koncerta uslijedit će kratka ceremonija kojom će i službeno biti zatvorene 72. Dubrovačke ljetne igre.

Diana Damrau već dva desetljeća nastupa na vodećim svjetskim opernim i koncertnim pozornicama, a njezin široki repertoar obuhvaća i lirske i koloraturne sopranske uloge te suvremena djela za opernu pozornicu među kojima su i djela s ulogama pisanim posebno za nju. Pjevala je, među ostalima, naslovne uloge u La Scali, Bavarskoj državnoj operi, Kraljevskoj operi, Bečkoj državnoj operi, pariškoj Nacionalnoj operi te u Metropolitan operi u kojoj je ostvarila ključne uloge u produkcijama koje su bile snimane u HD-u i emitirane u kino dvoranama diljem svijeta. Snima isključivo za Warner/Erato, a njena izdanja nagrađena su i nagradama ECHO te OPUS Klassik. Diana Damrau nesumnjivo je jedna od najtraženijih opernih interpretatorica današnjice, a s basom Nicolasom Testéom često dijeli pozornice izvodeći upravo operne gala i recitalske programe. Prije nego što je započeo pjevačku karijeru, Nicolas Testé učio je u Parizu klavir, fagot i povijest glazbe, a danas svoj opsežni repertoar izvodi u najpoznatijim opernim kućama kao što su njujorški Metropolitan, Državna opera München, Pariška opera, milanska La Scala, venecijanska La Fenice i druge. Mladi korčulanski tenor Roko Radovan svoje glazbeno obrazovanje započeo je kao trubač, no od samih početaka pjevačke karijere osvaja nagrade u Hrvatskoj i u inozemstvu. Trenutno je student treće godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof. Martine Gojčete Silić, istovremeno i voditelj višestruko nagrađivanih klapa, a bavi se i kompozicijom. Maestro Ivan Repušić dirigentski je zanat kovao kod ponajboljih hrvatskih i svjetskih majstora, a karijeru je započeo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, u kojem je od 2006. do 2008. godine bio šef-dirigent i ravnatelj Opere. Ravnatelj glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je od 2009. do 2012., a donedavno i glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru. Od početka sezone 2017./2018. je šef-dirigent Orkestra Minhenskoga radija. Dobitnik je niza uglednih nagrada i priznanja među kojima se izdvajaju „Milka Trnina“ te nagrada Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa 58. Igara.

Na probranom repertoaru koji priliči i izvođačima i prigodi ponajbolja su djela opernih velikana Wagnera, Straussa, Puccinija, Donizettija, Gounoda i Bellinija. Uzbudljiva i svečana predigra 3. činu opere Lohengrin  Richarda Wagnera započet će večer. Nakon toga, a prije Wagnerove Dalandove arije Mögst du, mein Kind iz Ukletog Holandeza, uslijedit će dvije skladbe Richarda Straussa – serenada Ständchen, koja je postala toliko popularna da je to navodno živciralo samog skladatelja te raskošna uspavanka Wiegenlied. Njemačke skladatelje zamijenit će zatim talijanski – prvo Giacomo Puccini s intermezzom iz 3. čina opere Manon Lescaut te arija Sì. Mi chiamano Mimì iz opere La Bohème, a zatim i duet Caro elisir iz Ljubavnog napitka Gaetana Donizettija. Uslijedit će valcer iz opere Faust Charlesa Gounoda, kao i arija Solimana Sous les pieds d’une femme iz njegove opere Kraljica od Sabe te arija Romea L’amour! L’amour! iz opere Romeo i Julija. Program će zaokružiti opera Norma Vincenza Bellinija, točnije uvertira i arija Casta diva, koja, iako iznimno teška, slovi za jednu od najljepših arija ikad skladanih, a do danas je publika diljem svijeta pamti po briljantnoj interpretaciji Marije Callas koja ju je voljela izvoditi za posebno važne prigode.

Ulaznice za ovu iznimnu opera gala večer i završnicu 72. Igara, dostupne su internetski preko mrežnih stranica festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbe dva sata uoči početka programa.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist