Županija

OPĆINE I OTOCI Županiji odobreno dva milijuna eura za čak 24 projekta!

OPĆINE I OTOCI Županiji odobreno dva milijuna eura za čak 24 projekta!

Dubrovačko-neretvanska županija obogaćena je novim projektima vrijednim preko 2 milijuna eura, odobrenim kroz različite programe podrške Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navode u priopćenju iz DNŽ.

Kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima, Program za održivi razvoj lokalne zajednice, Program podrške regionalnom razvoju te Program razvoja otoka, odobrena su 24 projekta ukupne vrijednosti 1.938,800,00 eura. Uz dobivena bespovratna sredstva, Dubrovačko-neretvanska županija te općine će uložiti dodatna sredstva što će rezultirati ukupnim ulaganjem u životni standard od preko 2 milijuna eura.

Kroz Program podrške brdsko-planinskim područjima odobrena su dva projekta, a odnose se na drugu fazu adaptacije prostora primarne zdravstvene zaštite u Slanom u iznosu od 50 tisuća eura koju je prijavila Dubrovačko-neretvanska županija, te projekt općine Dubrovačko primorje koja je dobila 33 tisuće eura za adaptaciju nerazvrstanih cesta u naselju Točionik.

Zaokružujući niz inicijativa usmjerenih ka poboljšanju lokalne infrastrukture, grad Metković se prijavio na poziv Programa podrške regionalnom razvoju 2024. te je osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 38 tisuća eura za izgradnju nogostupa u ulici Petra Krešimira IV.  Kroz isti Program odobreno je i 75 tisuća eura za Dom zdravlja Metković kojim će se urediti prostor radiologije čime se stvaraju preduvjeti za novi CT uređaj.

Jedan od ključnih Programa je podrška regionalnom razvoju, čiji je cilj jačanje konkurentnosti i ostvarenje razvojnih potencijala područja koja zaostaju za razvijenim regijama. Kroz ovaj program, financiraju se projekti izgradnje, obnove i rekonstrukcije lokalne infrastrukture, poput javnih, socijalnih, komunalnih, gospodarskih i okolišnih objekata. Najviši iznos odobren je Dubrovačko-neretvanskoj županiji za nastavak uređenja društvenog doma u Kobiljači – faza 3, u iznosu od 60 tisuća eura. Dodijeljena su i sredstva drugim općinama u županiji, potičući tako šire područje na ostvarivanje svojih razvojnih ciljeva. Općini Zažablje odobreno je 33 tisuće eura za uređenje puta Vukov klanac – Brestica 2. faza, Općina Slivno dobila je 35 tisuće eura za izgradnju odvodnje oborinskih voda za nerazvrstanu cestu – NC 10 faza 1, a Općina Janjina je za uređenje i sanaciju prometnih površina i ulica dobila 30 tisuća eura. Općina Pojezerje osigurala je 30 tisuća eura za uređenje dionice poljskih cesta na dijelu Polja Jezero, dok je isti iznos osigurala i Općina Kula Norinska za drugu fazu izgradnje dječjeg igrališta i igrališta za vježbanje na otvorenom.

U 2024. godini, najveći broj odobrenih projekata u Dubrovačko-neretvanskoj županiji dolazi kroz Program razvoja otoka, njih čak 14. Brojne općine u županiji su uspjele osigurati financiranje za razne inicijative koje će značajno unaprijediti kvalitetu života na otocima. Među tim projektima, ističe se energetska obnova Doma za starije osobe na otoku Korčuli, za što je dodijeljeno 67.500,00 eura. Grad Dubrovnik je za otok Šipan dobio financiranje od 105 tisuća eura za uređenje sportskog i dječjeg igrališta u Suđurađu u sklopu druge faze projekta. Gradu Korčuli odobreno je 20 tisuća eura za uređenje obale na otoku Vrniku, te 90 tisuća eura za izgradnju polivalentne dvorane u Račišću. Općina Blato osigurala je 63.400,00 eura za izgradnju športskih terena i dječjeg igrališta u drugoj fazi projekta na Prižbi. Općina Vela Luka dobila je 67.500,00 eura za uređenje šetnice, dok je u Općini Lumbarda odobreno isto toliko sredstava za uređenje centra i postojećeg dječjeg igrališta. Općina Janjina je za projekt izgradnje parkirališta u samome naselju osigurala 56.600,00 eura, dok je u Općini Janjina za uređenje rive u Sreseru osigurano 31.100,00 eura. Općina Orebić dobila je 50.500,00 eura za uređenje trga u Potomju, dok je za uređenje nerazvrstanih cesta na području Općine Ston odobreno 67.500,00 eura. Na otoku Lastovu, 66.800,00 eura dodijeljeno je za uređenje mjesta u trećoj fazi projekta, te 66.400,00 eura za uređenje urušene rive na otoku Prežbi. Općina Mljet osigurala je 30 tisuća eura za uređenje nerazvrstane ceste u Uvali Blace s dodatnim sadržajima.

Svi ovi projekti predstavljaju ključne korake prema unaprjeđenju infrastrukture i životnih uvjeta diljem općina i otoka Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

POLICAJCI PREDSTAVILI SVOJE ZVANJE Dani otvorenih vrata u Pločama i Metkoviću

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist