Aktualno

OPASNOST NA DANČAMA Zbog meduza Crveni križ intervenirao čak osam puta

OPASNOST NA DANČAMA Zbog meduza Crveni križ intervenirao čak osam puta

Na plaži Danče uočena je velika koncentracija meduza na kupalištu, upozorava spasilački tim Crvenog križa Dubrovnik. Kako su tijekom jutra morali intervenirati osam puta zbog uboda meduza, postavili su crvenu zastavu na plažu i obavijest korisnicima kupališta na društvenim mrežama. Obavijest prenosimo u cijelosti:

– Na plaži Danče postavljena je crvena zastava zbog povećane koncentracije meduza na kupalištu. Crvena zastava u ovom slučaju nije postavljena zbog zabrane kupanja nego kao upozorenje. Spasilački tim Crvenog križa Dubrovnik tijekom jutra imao je osam intervencija uzrokovanih ubodom meduza. Prevencije radi, spasilački tim će kroz svoje djelovanje na kupalištu pojačano upozoravati kupače na novonastalu situaciju. Ovim putem želimo skrenuti pozornosti svim korisnicima kupališta na potencijalnu opasnost – navode u objavi na Facebooku.

ŠTO UČINITI AKO VAS UBODE ŽARNJAK

Uz objavu postavili su i objašnjenje o tome kako izgleda ubod žarnjaka, te što učiniti ako vas ubode meduza ili drugi žarnjak.

– Na mjestu doticaja kože sa žarnjakom pojavljuje se bolnost, osjećaj pečenja, svrbeža ili trnaca te crvenilo i osip (…) Zahvaćeni dio kože obilno isperite morskom vodom. Ovisno o vrsti žarnjaka, ponekad će bolje djelovati polijevanje octom ili uranjanje u toplu vodu. Zahvaćeno mjesto nemojte trljati, ispirati slatko vodom, niti na njega primjenjivati bilo kakve masti, kreme, praške, sprejeve i druge pripravke – navedeno je u priloženom objašnjenju.

Foto: Crveni križ Dubrovnik Facebook

Pročitajte još

17. TJEDAN PSIHOLOGIJE O važnosti mentalnog zdravlja svih uzrasta

Dulist

SEVERINA NAKON OBRATA ‘Sad ću ići do kraja, tražit ću samostalno skrbništvo’

Dulist

APEL ZA POMOĆ Obitelj Ujdur treba pomoć, majka Kristina je teško bolesna

Dulist