Hrvatska

OMIKRON VARIJANTA Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio nova pravila karantene

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nova pravila karantene zbog pojave omikron varijante koronavirusa, Index.hr prenosi što se sve mijenja – koja su revidirana pravila HZJZ-a za postupanje s oboljelima, bliskim kontaktima oboljelih i prekid izolacije i karantene donose nekoliko važnih izmjena.
Osobe koje su se docijepile, preboljele covid-19 unazad tri mjeseca ili su cijepljene nakon preboljenja ne trebaju biti podvrgnute karanteni.

Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti (osim niže navedenih izuzetaka) podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene. Ako se iz postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa.

Od obveze karantene izuzete su:
imunokompetentne osobe koje su primile primarno cijepljenje (1 doza Janssen ili dvije doze cjepiva koja se primaju u dvije doze) te nakon toga docijepljene

osobe koje su preboljele covid-19 i nakon preboljenja primile primarno cijepljenje (1 doza Janssen ili dvije doze cjepiva koja se primaju u dvije doze)

osobe koje su preboljele covid-19 unutar 90 dana prije bliskog kontakta, neovisno o cijepnom statusu

Osobe izuzete od karantene trebaju 14 dana od kontakta pojačano provoditi mjere za sprječavanje kapljičnih infekcija te se preporučuje da se testiraju brzim antigenskim testom čim prije nakon ostvarenog bliskog kontakta te svakog trećeg dana tijekom dva tjedna nakon izloženosti. Pozitivni BAT treba potvrditi PCR testom.

Pogledajte cijeli dokument OVDJE.

Pročitajte još

Vlada donijela novu odluku, cijene goriva zamrznute na još dva tjedna

Dulist

Danas je zadnji dan toplinskog vala! Stiže hladna fronta, Meteoalarm upozorio na oluje

Dulist

MINISTARSTVO PROVODI AKCIJU Jeste li vidjeli plemenitu perisku?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija