Kultura

OMH u Dubrovniku i HKD Napredak Dubrovnik predstavit će dvije knjige

U četvrtak, 10. studenog 2022. u 18 sati, u Dvorani Ivana Pavla II., OMH u Dubrovniku i HKD Napredak Dubrovnik predstavit će dvije knjige koje govore o Nevedinju, dvije Spomen knjige župe Nevesinje: ”Katolička Crkva u Nevesinju i Gornjoj Hercegovini” autora Antona Šarca i don Ante Luburića te knjigu ”I rod vaš da ostane” Antona Šarca, koje je objavila Župa Uznesenja BDM Nevesinje. One su nastale na temelju sačuvanih arhivskih podataka.
Naime, cijeli arhiv Trebinjsko-mrkanske biskupije koja je ove godine proslavila 1026.godina postojanja, nezaobilazan je za stjecanje prave i temeljite slike o životu Crkve ljudima i događajima toga prostora, sačuvan je od pustošenja koja su doživjela brojna sela i gradovi u BiH zahvaljujući dragom Bogu i dobrim ljudima. Kanonsko utemeljenje župe Nevesinje bilo je 1899. godine i knjige donose brojne dokumente o osnutku župe, ali i njezinih filijala u mjestima Čajniče, Foča, Ulog, Morine, Gacko. Samo u Morinama koje su bile pasišta za stotinjak tisuća grla imalo je posjede četrdesetak hrvatskih obitelji još od 15. stoljeća. U tom planinskom kraju bila crkvica Sv. Ilije u kojoj se uvijek svečano proslavljao spomendan tog proroka. Crkva je obnovljena, pa se tradicija nastavlja, ali kuće, torovi, gustijerne i groblja Hrvata katolika sad su samo arheološki ostaci.
Knjige donose radosne slike susreta ljudi pred obnovljenim crkvama i kapelicama; one vrve dokumentima i podacima koji su pomalo zbunjujući za nas koji o sudbinama naše subraće Hrvata, od kojih nas dijeli tek nekoliko desetaka kilometara vožnje, jer jedva što o tome znamo i malo toga vidimo ili želimo vidjeti izvan vlastite uske interesne sfere. No, vrijeme je da otvorimo oči!
Knjige će predstaviti generalni konzul RH u Mostaru Marko Babić, don Ante Luburić, akad. Radoslav Tomić i Slavica Stojan.
OMH u Dubrovniku i HKD Napredak Dubrovnik predstavit će dvije knjige
Foto: Ogranak Matice Hrvatske u Dubrovniku 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist